Vier coronavaccins - waar blijven ze?

In februari nodig, maar nog niet klaar

Nederland heeft zes coronavaccins ingekocht voor vaccineren van de bevolking. Slechts twee van die vaccins zijn goedgekeurd. De andere vier zijn nog niet klaar, terwijl ze al wel in februari nodig zijn. Hoe ver staan deze vaccins van AstraZenea, Janssen, Curevac en Sanofi?

AstraZeneca/Oxford

Van de vier vaccins is dat van AstraZeneca het verst gevorderd. Het Europese Medicijn Agentschap (EMA) verwacht op 29 januari een advies te geven over toelating. De EMA is sinds oktober al bezig met beoordelen van alle onderzoeksgegevens. De resultaten staan in The Lancet, en het vaccin is 70 procent effectief, maar 90 procent bij een ander doseerregime. Hoe het precies zit met die doseerregimes, wordt nu beter uitgezocht. In Groot-Brittannië is dit vaccin al wel goedgekeurd.

Janssen/ Johnson & Johnson

Ook dit vaccin boekt vooruitgang: Janssen heeft tussenresultaten aangekondigd van haar fase 3 onderzoek. Die kunnen we eind januari waarschijnlijk inzien. Fase 3 is de laatste onderzoeksfase van vaccinonderzoek voor het op de markt komt. Het Janssen vaccin wordt onderzocht bij 60.000 proefpersonen. Hopelijk komt de effectiviteit in de buurt van de 95 procent die de vaccins van Pfizer en Moderna hebben laten zien. Het vroegere en kleinere fase 2 onderzoek kwam al in de richting. De EMA is sinds december bezig met de keuring van de onderzoeksresultaten. Voordeel: dit vaccin hoeft maar een keer gegeven te worden, in plaats van twee keer, zoals de andere vaccins.

Curevac

Het fase 2/3 onderzoek naar dit vaccin is eind december gestart. Het vaccin is dus minder ver gevorderd dan de eerdergenoemde vaccins. Er doen 35.000 proefpersonen mee aan het onderzoek. Als alles goed gaat, zal het vaccin naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 worden goedgekeurd.

Sanofi/GSK

Het bedrijf had tegenvallende resultaten van het fase 2 onderzoek laten zien in december. De proefpersonen ouder dan 50 jaar maakten te weinig antilichamen aan, na krijgen van het vaccin. De volgende fase kon dus nog niet van start gaan. Er is nu een tweede fase 2 onderzoek begonnen. Als alles hierna beter zal gaan, kan het vaccin eind 2021 op de markt komen. Nederland had echter al wel gerekend op bijna zes miljoen van deze vaccins in het derde kwartaal, dat zal niet lukken. De gevolgen voor de vaccinatiestrategie zijn nog niet bekend.

Welk vaccin krijg ik?

Dat lees je in de vaccinatiestrategie van de overheid, die hier te downloaden is. De Europese Commissie is nog twee coronavaccins aan het inkopen, die van Novavax en Valneva. Lees ook dit artikel over de verdeling van de vaccins.

Bronnen: NRC en KNVM