‘Wanneer krijg ik een coronavaccin?’

De vaccinatie tegen het coronavirus is begonnen. Wanneer bent u aan de beurt? Waar kunt u terecht? En welk vaccin krijgt u aangeboden? Lees hier hoe het zit.

Thuiswonenden van 60+

Dit zijn alle 60-plussers die thuis wonen en nog mobiel zijn, oftewel mensen die zelf in staat zijn naar een priklokatie te komen. Bij deze groep zullen de oudste eerst aan de beurt zijn. Het vaccineren van de negentig plussers is al begonnen. Het coronavaccin zal worden gegeven door de huisarts of door de GGD op een centrale priklocatie. Welk vaccin? Alle zes vaccins zijn voor deze groep gereserveerd, maar voorals nog zullen het het vaccin van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn, want dat zijn nu nog de enige goedgekeurde vaccins.

Lukt het niet om naar een centrale priklocatie te komen? Lees dan verder bij ‘thuiswonenden van 60+ die niet mobiel zijn'.

Thuiswonenden van 60+ die niet mobiel zijn

Ook dit is een grote groep mensen. Zij krijgen vanaf februari het vaccin aangeboden van Moderna, ook een rna-vaccin, net als dat van BioNTech/Pfizer. Niet bij GGD-priklocaties, maar gewoon bij de huisartsenpraktijk of thuis, door de huisarts.

Mensen met een ziekte, jonger dan 60 jaar

Het gaat om 1.800.000 mensen met ‘een medische indicatie’. Wat dat is? In de Kamerbrief worden voorbeelden gegeven als diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten of een afweerstoornis. Deze mensen krijgen vanaf februari de prik aangeboden. De oudste mensen eerst, dan de jongeren. Dit vaccin wordt niet bij de priklocaties gegeven, maar door de huisarts in de huisartsenpraktijk. Het zal een vaccin zijn van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi. Deze vaccins moeten allemaal nog gekeurd worden, dus dat is nog spannend. Zijn ze op tijd? Lees er hier meer over.

Gezonde mensen, jonger dan 60 jaar

Dit zijn 7,1 miljoen mensen. Zij komen pas na mei aan de beurt. De prikken zullen bij de GGD of de huisarts gegeven worden. Hiervoor zijn de vaccins gereserveerd van AstraZeneca, CureVac, Janssen en Sanofi.

Verpleeghuisbewoners en mensen met een beperking (die in een instelling wonen)

Voor deze mensen is de vaccinatie gepland vanaf januari. Deze mensen krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. De prikken worden gegeven door de instellingsarts.

Bewoners van een ggz-instelling

Mensen die wonen in een ggz-instelling, krijgen vanaf februari een vaccin. Ook zij hoeven niet weg, om de prik te halen, het kan in de instelling zelf. Het gaat om 60.000 mensen. Zij krijgen het Moderna vaccin of een van de vaccins aangeboden van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi, mochten zij al goedgekeurd zijn.

Jonger dan 18 jaar? Geen vaccin

Kinderen en jongeren krijgen overigens (nog) geen vaccin aangeboden.

Bronnen: Rijksoverheid.nl en Volkskrant.nl