Waar vind ik een openbare wc?

Wie een dagje op pad gaat en hoge nood heeft, kan even snel naar binnen bij een café of restaurant. Maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Belangenorganisaties van mensen met buik-, lever- en darmproblemen pleiten voor meer openbare toiletten op drukke plekken.

In veel steden en natuurgebieden is een tekort aan openbare toiletten en sinds de corona-uitbraak is het vinden van een toilet nog een stuk moeilijker geworden. Waar kan je naar de wc? 

In de stad

Een bekende plek voor het toiletbezoek is de HEMA. Die zit in veel dorpen en steden, dus het is altijd een makkelijke optie als de nood hoog is. Daarnaast kan je ook bij de McDonald’s naar het toilet, soms tegen betaling. Ook bij de bibliotheek mag je vaak naar het toilet, en sommige fietsenstallingen beschikken ook over die optie. Bij een groot aantal vestigingen van o.a. Albert Heijn, Jumbo en Plus kan je ook gebruikmaken van het toilet. Op deze kaart kan je zoeken of jouw Albert Heijn een klantentoilet heeft, en deze kaart is voor de Jumbo. Op de website van Plus staat helaas niets over de aanwezigheid van een toilet in de winkel. 

In natuurgebieden en dorpen

Als we de stad uitgaan, wordt het al een stuk lastiger. Mensen zijn dan vaak genoodzaakt om in de bosjes te plassen, wat allereerst niet prettig is, maar het kan je ook nog eens 140 euro kosten.  

In juni 2020 kwam de Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare toiletten, daarom al met een pamflet met daarop een oproep aan de overheid: zorg tijdens de coronacrisis voor meer toiletvoorzieningen. 

HogeNood

Een toilet vinden kan nu dus heel lastig zijn. Maar in deze tijd zijn er ook veel toiletten open die dat normaal niet zijn, zoals in winkels en supermarkten. Om te checken waar je naar het toilet kan, kan je de app ‘HogeNood’ voor Apple en Android gebruiken. Zodra je die app toestemming geeft om jouw locatie te gebruiken, kan je zien waar een toilet in de buurt is.