We boeken minder reizen vanwege coronavirus

Getty Images

Nederlanders boeken minder reizen vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Volgens een peiling zou liefst 40 procent de boeking van de zomervakantie uitstellen. En een kwart van alle reizigers die al hebben geboekt, zou de reis het liefst annuleren uit angst voor het coronavirus.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Deze gegevens komen uit een peiling van de vergelijkingssite WeFlyCheap.

Verre reizen werden al minder geboekt. Nu zijn Nederlanders ook wat minder happig om binnen Europa op vakantie te gaan. Wie al heeft geboekt maar niet meer durft te reizen uit angst om besmet te raken, moet er niet op rekenen dat hij het betaalde geld terugkrijgt. Ook een annuleringsverzekering dekt die schade meestal niet. Pas als het ministerie van buitenlandse zaken een negatief reisadvies geeft (“reis hier niet naartoe”), krijgen reizigers hun geld terug. Dit advies geldt momenteel alleen voor de streek rond de stad Wuhan in China, de bakermat van het virus. Voor rest van China, Noord-Italië en de streek rond Rome, waar eveneens veel besmette mensen zijn, geldt het advies “reis hier alleen naartoe als het noodzakelijk is”.

Ook wie een vliegticket heeft geboekt, is zijn geld kwijt als hij annuleert. Een uitzondering vormen KLM en Air France, die sinds 4 maart bange reizigers tegemoet komen. Wie een vliegticket bij een van deze twee airlines heeft geboekt, kan dit tijdelijk zonder kosten omboeken. Dit geldt voor boekingen tot 31 maart en voor reizen met vertrek tot 31 mei. Normaalgesproken moet je dan omboekkosten betalen. Die variëren van 70 tot 150 euro. Wie wil, kan ook een tegoedbon krijgen die een jaar geldig is.
De Europese reisbranche is al 1 miljard euro misgelopen omdat toeristen wegblijven. Grote attracties zoals het Louvremuseum in Parijs zijn dicht. De grootste reisbeurs ter wereld, de ITB in Berlijn die op 4 maart van start zou gaan, is uit voorzorg geannuleerd.

De ANVR adviseert reizigers om een reis die over een paar maanden is gepland, niet te annuleren. Tegen die tijd kan het virus namelijk uitgeraasd zijn, en kan er hopelijk weer onbeperkt worden gereisd.

Alles over het coronavirus vindt u in het PlusOnline-dossier op www.plusonline.nl/coronavirus

Auteur 
  • Thijs Joosten