Wegen dicht: ruim baan voor wandelaars met Pasen

Motorrijden en wielrennen mag tijdens de coronacrisis, maar op vele wegen is het zo druk dat ze komend paasweekend worden afgesloten. Zo krijgen wandelaars meer rust en ruimte.

Na een hele week binnen zitten, vinden motorrijders en wielrenners het heerlijk om een ritje te maken. En dat mag van het RIVM, mits ze de vereiste 1,50 meter afstand houden en met maximaal twee anderen rijden. Maar in het weekend van 4 en 5 april hielden velen van hen zich daar niet aan. Ze reden te hard of in grote groepen. In het Zuid-Limburgse Vaals maakte wethouder John Coenen zich boos: “Ongelooflijk hoe sommige motorcoureurs door de bochten gaan”, zei hij tegen 1Limburg.nl. Wegen rond het Vijlenerbos werden daarom afgesloten.

De Nederlandse veiligheidsregio’s hebben daarom besloten om drukke gebieden tijdens het paasweekend af te sluiten voor groepen motorrijders en wielrenners. Wie wil wandelen, kan daar ongestoord zijn gang gaan.

Zeer populaire gebieden zijn de Posbank bij het Gelderse Rheden, de rivierdijken in Midden-Nederland, de heuvels van Zuid-Limburg en de badplaatsen zoals Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen. Of daar wegen worden afgesloten, beslist de lokale overheid pas op het moment zelf. De slagboom gaat pas dicht zodra het te druk wordt.

Je mag komend weekend ook niet de grens over voor een ritje in de Duitse Eifel of de Belgische Ardennen. De marechaussee en de Duitse en Belgische politie controleren streng en spreken dagjesmensen aan.

De motorbond KNMV raadt motorrijders aan om thuis te blijven. Wie toch een ritje wil maken, moet zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM houden. Dat laatste adviseert ook de wielerbond KNWU. Waaronder ook: rij extra voorzichtig zodat je niet in het ziekenhuis belandt. Want daar hebben de doktoren nu wel wat anders aan hun hoofd. En speciaal voor wielrenners luidt het advies: stop met die smerige gewoonte om onderweg je neus te legen.

Klik hier om meer te lezen over motorrijden tijdens de coronacrisis.