Zeventigplus of risicogroep? Zo laat je je sneller testen op corona

Wie zich op corona wil laten testen, moet momenteel lang wachten op een afspraak bij de teststraat of ver reizen. Wat niet iedereen weet, is dat testen soms beter bij de huisarts kan. Bijvoorbeeld als u zeventigplus bent, of in een andere risicogroep valt.

Zo kunnen bijvoorbeeld hartpatiënten, mensen met zeer veel overgewicht en mensen met longaandoeningen ook bij de huisarts terecht voor een test. Lees hier welke onderliggende aandoeningen nog meer in de risicogroep vallen.

Ook in onderstaande situaties belt u de huisarts in plaats van het landelijke 0800 1202 nummer.

  • U heeft thuis veel zorg nodig van anderen. Bijvoorbeeld van de thuiszorg of de huisarts. Zij kunnen zich dan beschermen tegen corona als u corona heeft.
  • U gaat naar een instelling. Bijvoorbeeld naar een hospice, een woongroep of een zorghotel. De mensen die u daar verzorgen kunnen zich dan tegen corona beschermen als u corona heeft.
  • U bent ziek en het is belangrijk om snel te weten of het (ook) corona is. Dit is vooral zo als u een zwakke gezondheid heeft. Of ernstige klachten.

Doe de dokterstest

Twijfelt u of u de huisarts kunt bellen? De digitale tool 'Moet ik naar de dokter', een initiatief waar ook de Landelijke Huisartsen Vereniging bij betrokken is, heeft de Digitale Corona Zelftest gemaakt. Op de website beantwoordt u een paar simpele vragen, waarna een advies volgt over wel of niet naar de dokter gaan. Klik hier om naar de test te gaan.

Commerciële coronatest

Veel mensen met klachten die de wachtrijen bij de GGD te lang vinden, kiezen nu ook voor een commerciële coronatest. Of hun werkgever verlangt dat ze een commerciële test afnemen, bijvoorbeeld wanneer de werknemer een vitaal beroep beoefent.

Als particulier een commerciële test ondergaan, gaat minder makkelijk dan wellicht gedacht. In de meeste gevallen kun je er inderdaad sneller terecht en weet je dus ook eerder of je besmet bent. Maar er kleven ook nadelen aan. Zo is het voor een leek best lastig inschatten of de test van het bedrijf betrouwbaar is. En het kost natuurlijk geld, variërend van zo'n 79 tot 150 euro. De coronatest van de GGD is altijd gratis.

Ook kun je als individu niet zomaar bij elke commerciële partij terecht. Huisartsenlab in Baarn en Coronalab in Amsterdam maken allebei gebruik van een lab dat door het RIVM is goedgekeurd, maar de partijen richten zich alleen op reizigers die voor hun vakantiebestemming een reisverklaring nodig hebben.

Wilt u met een commerciële partij in zee gaan? Check dan van tevoren goed welke test er wordt afgenomen. De GGD maakt gebruik van de PCR-test. Hier leest u meer over welke soorten testen er zijn.