Zo zit het met de coronatesten

Getty Images

Engeland heeft grootschalig coronatesten besteld. Dit zijn andere testen dan de coronatesten die je dagelijks in de grafieken van het RIVM ziet. Lees hier over de verschillende coronatesten en hun voor- en nadelen.

De PCR- test: Heb ik het coronavirus?  En welk virus is het?

 

Wat is het?

Het PCR-test laat zien welk virus je precies hebt. Je weet dan dus zeker: dit is inderdaad COVID-19, alias SARS-CoV-2, en niet een ander coronavirus. Laboranten kunnen hiermee soms ook zien bij wie  je het virus hebt opgelopen. Was het je partner, die ook ziek is? Of een zorgverlener die ook positief getest was? Handige informatie als je wil weten hoe het virus zich verspreidt.

Voor wie is het?

Alleen mensen die ziek zijn en extra risico lopen, krijgen een PCR-test, zo luidt de richtlijn van het RIVM. Artsen kunnen dan beter beoordelen welke behandeling deze mensen nodig hebben en of quarantaine nodig is. Ook sommige zorgverleners krijgen een test, voor het veilig kunnen uitvoeren van hun werk. Het kabinet wil meer zorgmedewerkers testen op het virus, dus niet alleen medewerkers op de ic, maar bijvoorbeeld ook medewerkers van verpleeghuizen.

Voor- en nadelen?

De PCR-test is precies, maar ook bewerkelijk. Met speciale wattenstaafjes veegt iemand van de GGD diep in je neus-keelgebied. Dit kun je niet zelf. Op die watjes zit dan wat virus, en dat gaat in de machine. Het zogenaamde PCR-apparaat analyseert het erfelijk materiaal van het virus. 41 laboratoria doen de PCR-testen in Nederland. Deze testen worden nu opgeschaald naar 17.500 testen per dag. Het kunnen er zo nodig 29.000 per dag worden.

Tweede nadeel is dat de vloeistoffen en andere materialen die nodig zijn voor de testen op beginnen te raken. De meeste PCR-apparaten zijn van fabrikant Roche, dus daar zijn we nu van afhankelijk. In het UMC Groningen hebben ze daar andere oplossingen voor gevonden. Het ziekenhuis pleit in De Groene Amsterdammer voor meer testen in Nederland.

 

De serologische test: Heb ik het virus gehad? (en mogelijk nog steeds)

 

Wat is het?

Een antilichaam-test, of serologische test, laat zien of je lichaam besmet is geraakt met het virus en daar afweer tegen heeft opgebouwd. Concreet: de test kijkt in je bloed of er antilichamen in zitten tegen het COVID-19 virus. Mogelijk heb je het virus nog steeds onder de leden. Je kunt zelf nog ernstig ziek worden en besmettelijk zijn.

Voor wie is het?

Het RIVM geeft aan dat deze serologische testen alleen beschikbaar zijn voor zorgverleners. Ze worden ook op internet aangeboden als zelftesten of sneltesten, maar het RIVM raadt deze testen af, omdat ze niet laten zien of iemand besmettelijk is of niet. De Inspectie voor Gezondheidszorg en jeugd waarschuwde dan ook tegen deze sneltesten – ze zijn niet gecontroleerd op betrouwbaarheid.

De Britse regering heeft desondanks een miljoenenbestelling voor deze serologische testen. De hoop is dat mensen die antilichamen hebben en volledig hersteld zijn van ziekte, weer aan het werk kunnen.

Het ministerie van VWS heeft nu Feike Sijbesma, ex-CEO van biochemiebedrijf DSM, in de arm genomen. Hij gaat meedenken over de inzet van coronatests in Nederland.

Voor- en nadelen?

Een serologische test kan al vroeg in de infectie laten zien dat iemand besmet is. Hij is makkelijker en goedkoper dan de PCR-test. Nadeel is dat mensen niet weten of ze nog besmettelijk zijn na deze test. Deze test is nog niet goed onderzocht, al zal daar binnenkort meer over bekend worden. Hij wordt al wel gebruikt om de groepsimmuniteit te meten. Dat gebeurt nu ook in donorbloed bij de bloedbanken.

Bronnen: RIVM, NHG, the Guardian, De Groene Amsterdammer, persberichten Rijksoverheid, IGZJ

Auteur