Zo vermijd je besmetting via je auto

‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ is het advies dat we het meeste horen rondom het coronavirus. Natuurlijk doen we dat, maar voor sommige zaken moeten we toch even naar buiten. Zeker voor grote boodschappen nemen we de auto mee. Zo vermijd je besmetting.

“De hoofdregel is om contact met anderen te minimaliseren”, zegt Jana Parmova, hoofdgeneesheer van autofabrikant Skoda. “Als er onverhoopt toch gereden moet worden, reis dan alleen of met iemand zonder symptomen van luchtwegaandoeningen.”

Volgens de arts is het gevaarlijk om te denken dat een auto een vervoersmiddel is waarmee je contact met anderen kunt minimaliseren. Hierom is het belangrijk om preventieve hygiënemaatregelen te nemen wanneer je niet alleen met de auto kunt reizen.

Hygiënemaatregelen

Volgens Parmova zijn er een aantal contactpunten van de auto die regelmatig moeten worden behandeld om het risico’s op infecties te verkleinen. Om de hygiënemaatregelen te verduidelijken heeft de autofabrikant een checklist opgesteld en twee foto’s gepubliceerd om het risico van verspreiding van het coronavirus en andere virussen en bacteriën te voorkomen.

Checklist

1. Probeer alleen te reizen met de auto als je ergens naar toe moet.
2. Heb je een of meerdere passagiers aan boord, vermijd dan elk fysiek contact en noteer hun contactgegevens zodat je hen kunt bereiken wanneer blijkt dat je besmet bent.
3. Desinfecteer je auto regelmatig op de plaatsen die je aanraakt met een reinigingsmiddel dat minstens 70 procent alcohol bevat. Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, wanneer je hier normaal mee omgaat. Als je hard gaat schrobben kan het materiaal verkleuren. Behandel het leer na het reinigen wel even met een beschermend middel voor het leer.
4. Was regelmatig je handen.
5. Je kunt het mondmasker gebruiken die in veel eerste hulp-kits door autofabrikanten worden geleverd. Voor goede bescherming heb je een mondmasker van klasse FFP3 of beter nodig.
6. Tank veilig. Gebruik een handschoen tijdens het tanken en gebruik indien mogelijk een contactloze betaalmethode of een mobiele applicatie.

Hier vindt u de foto’s die aanduiden welke onderdelen van uw auto het meeste risico op besmetting bieden.

Bron(nen):