Ooglidcorrectie: Opnieuw een jonge blik!

Bent u in topvorm? Dat is aan uw blik te merken: uw ogen stralen, u kijkt alert de wereld in... Althans, dat is wat u wilt. Met de jaren durft de realiteit al eens minder perfect te zijn: de huid rond de ogen verslapt, de blik wordt dof. Maar er zijn oplossingen!

Almaar meer mensen gaan onder het mes om de schade te laten herstellen die de jaren rond hun ogen heeft aangericht. Vrouwen geven meestal toe dat ze er beter en jonger willen uitzien. Mannen halen beroepsredenen aan – ze willen hun dynamische uitstraling behouden – of er is een jongere vrouw in het spel. Toch is het esthetische niet altijd de (enige) drijfveer: wanneer de weefsels rond de ogen verslappen, leidt dat soms tot functionele problemen.
 

Het bovenste ooglid: ogen open!

Dermatochalasis. Dit probleem wordt wel eens omschreven als “overtollige huid” maar in werkelijkheid heeft de huid van het bovenste ooglid gewoonweg aan elasticiteit ingeboet. In tegenstelling tot het onderste ooglid is het bovenste namelijk beweeglijk: het knippert de hele tijd om het traanvocht uit te smeren over de oogbol. Door die onophoudelijke bewegingen verslapt de huid. Wordt die dan ook nog minder soepel, dan ontstaat een opeenstapeling van huidplooien. Het resultaat is een vermoeide, doffe uitstraling. Soms duikt er een functioneel probleem op, wanneer al die overtollige huid het gezichtsveld gaat beperken.

De oplossing: De chirurg verwijdert de overtollige huid. Het litteken bevindt zich in de plooi van het ooglid.
 

Blefaroptose of ptosis

Zowel bij kinderen als bij volwassenen komt het wel eens voor dat een van de bovenste oogleden niet helemaal meer kan worden opgetild. De oorzaken zijn bij jong en oud uiteraard verschillend. Bij mensen op een zekere leeftijd is het meestal de spier die het ooglid moet optillen, die er de brui aan geeft. Dit komt onder de 60 jaar zelden voor. Als het ooglid over de as van de pupil valt, wordt het zicht ernstig gehinderd.

De oplossing: Ofwel wordt de hefspier ingekort of geplooid, ofwel wordt het ooglid vastgemaakt aan de voorhoofdsspieren (met name wanneer de hefspier afwezig is).
 

Het onderste ooglid: zo glad als een spiegel!

Ooglidwallen. Vaak denken mensen dat het hier gaat om overtollig vet onder het oog, maar dat klopt niet. Integendeel. Met de leeftijd gaat dat vet net smelten. Het membraan (bindweefselschot) dat het vet in de oogkas houdt, verslapt waardoor onder het oog een soort van zwelling verschijnt.

De oplossing: Er bestaan verschillende technieken om het bindweefselschot opnieuw op te spannen en het vet op zijn plaats te brengen. Het litteken bevindt zich dan langs de wimpers onder het oog. Bij wie geen 40 is en geen overtollige huid heeft, kan deze ingreep langs de binnenzijde van het ooglid gebeuren. Dan is er helemaal geen enkel litteken te zien.

Afwijkende stand van het ooglid

De onderste oogleden ondersteunen de oogbol. Maar met de jaren boeten de weefsels in aan elasticiteit. Door het gewicht van de huid kunnen de oogleden verzakken. Er is dan meer van het wit van de oogbol te zien.

Soms draait het ooglid naar binnen (entropion), soms naar buiten (ectropion). Dat leidt dan tot conjunctivitis (slijmvliesontsteking) of keratitis (hoornvliesontsteking). Beide zijn pijnlijk en kunnen het gezichtsvermogen aantasten. In dat geval gaat het dus om een zuiver functionele ingreep.

De oplossing: Meestal wordt het ooglid opnieuw opgespannen en wordt de ophanging ervan gecorrigeerd.

En de wenkbrauwen?

Als een wenkbrauw te laag over het oog hangt door verslapping van de voorhoofdsspier, spreken we van een wenkbrauwverzakking of -ptosis. Al gaat het hier niet om de oogleden zelf, zo’n verzakking heeft een impact op de blik en is ook gebonden aan de leeftijd. Ze kan het gezichtsveld naar boven beperken.

De oplossing: De chirurg voert een voorhoofdslift uit om de wenkbrauw op te trekken. De incisie maakt hij op de hoofdhuid.

Bron(nen):
  • Plus Beauty Special