Stoer: Urban living

Grote planten en uitgesproken kleuraccenten geven een warme en levendige uitstraling aan dit ruige, urban interieur. Interieurstylist Judith Grimbergen geeft aan hoe je deze urban-stijl in je huis kunt verwezenlijken.

Deze woonstijl wordt urban living of loft genoemd. Stoere bouwmaterialen als beton, staal, onbewerkt hout, bakstenen en zichtbare steunbalken zijn belangrijke onderdelen van zo’n interieur. Heb je geen oude bouwelementen in je huis, dan is behang met een hoogwaardige print van baksteen, sloophout of beton – te vinden bij bouwmarkten en behangspeciaal­zaken – een praktisch alternatief. Eén wand is vaak al voldoende.

bad

Jos (49) en ­Dorine (48) wonen sinds 3 jaar in een pand op een voormalig kazerne­terrein in Arnhem, dat destijds casco werd opgeleverd. Ze hebben er dus flink aan moeten verbouwen. Jos is interieur­ontwerper, en zo konden ze de hele verbouwing in eigen hand houden. Met resultaat!

Jos en Dorine

Warm gecombineerd met ruig

Door uitgesproken kleuren, zachte natuurlijke materialen en grote planten toe te voegen, creëer je een warm en levendig contrast met de ruige basis. In het interieur van Dorine en Jos zie je dat terug in de frisgroen gestoffeerde zithoek en het tweekleurige wollen kleed, maar ook in de plantenpot die, zo te zien, van rubber is. Planten maken de ruimte persoonlijk. Of het nu grote hooggeplaatste potplanten zijn of botanische prints. Ook de memorabilia en souvenirs, zoals de verzameling op de piano, zorgen voor een persoonlijk tintje.

piano

Eyecatchers

Het opvallende ophangsysteem van de schuifdeuren past bij de urban look; het geeft de kamer een ambachtelijk en industrieel accent. De groene muur in de overwegend roestvrijstalen keuken is ook een eyecatcher. Zelf doen? Kies een reinigbare, schrobbestendige verf. De keukendeur is beschilderd met schoolbordverf. Wie eerst twee lagen magneetverf aanbrengt, krijgt een magnetisch krijtbord.

schuif deuren in keuken

Mixen tot één geheel

In dit huis wordt urban living gecombineerd met landelijke, industriële en retro-elementen. De integratie van verschillende woonstijlelementen wordt ook wel mix & match genoemd. Bij Dorine en Jos staat op de betaalbare lockerkast van Ikea bijvoorbeeld een transparante designlamp van Kartell. En het kostbare bord met vrouwenhoofd van de Italiaanse meester-decorateur Fornasetti staat bij een onbewerkte houten dressoir. Kunst aan de muur geeft de badkamer een speels karakter.

kast

Grote banken, kleine krukjes

De rode fauteuil, de Egg Chair van Arne Jacobsen uit 1958, wordt nog steeds gemaakt. Deze klassieker laat zich goed combineren met de strakke meubels van nu. Grote en massieve meubelstukken komen het beste tot hun recht in een grote woonkamer. De kleine lage krukjes (van Leen Bakker of Loods 5), met zelfgehaakte hoes, op het riante kleed geven een luchtig accent. Kleine toevoegingen kunnen al een verschil maken: door oud met nieuw en strak met ambachtelijk te combineren, creëer je een origineel, hedendaags en persoonlijk huis.

zithoek

Interieurstylist

Judith Grimbergen (56) studeerde textiele vormgeving, kunstgeschiedenis en interieurstyling. Ze richt huizen in, begeleidt verbouwingen, organiseert stylingevenementen en geeft lessen interieurstyling. Judith bestudeerde het huis van Dorine en Jos en geeft deze urban-stijltips voor wie dit ook wil creëren.

Interieurstylist Judith Grimbergen

Bron(nen):

1 Reactie

Door christien (niet gecontroleerd) op za, 12-11-2016 - 15:31

Ik hou ook van stoer en heb al sinds 1995 een rode zithoek wat een warme uitstraling geeft. In combi met zwart en een dille groene wand. Verder een paar grote groene planten maken het compleet.