Knelpunten te lijf met danstherapie

Interview met een danstherapeute

Soms loopt u vast. Geestelijk of lichamelijk. Praten of pillen zijn dan niet de enige manieren om eruit te komen. U kunt ook kiezen voor danstherapie. U hoeft er niet voor te kunnen dansen, het gaat om het bewegen. U voelt direct waar uw blokkades zitten. De therapeute helpt u om letterlijk beter in het leven te staan.

Sinds januari 2006 valt danstherapie onder de vaktherapieën. Renate Hoenselaar is vakkundig danstherapeut. Samen met Monique van den Heuvel heeft ze haar eigen praktijk voor creatieve therapie dans en beweging in Arnhem.

Observatiesessies
Er komen zowel kinderen, jongeren als volwassenen bij de danstherapeute. Ze kampen met lichamelijke klachten als hoofd-, nek- en rugpijn. Maar ook met geestelijke klachten, zoals depressies, psychoses, agressies, trauma's en angsten.

Als een cliënt bij Renate Hoenselaar komt, begint ze met achterhalen wat de hulpvraag is. Dan volgen er een paar observatiesessies. Ze kijkt naar de bewegingen en het lichaam van de cliënt. Hieruit maakt ze op waar de blokkades en iemands sterke kanten zitten.

Opdracht
Als Hoenselaar weet waarom iemand vastloopt, kijkt ze waar die blokkades zich bevinden in het lichaam. Ze geeft de cliënt een opdracht en observeert dan opnieuw de bewegingen. Na ongeveer vijf sessies volgt er een evaluatie.

"Als een cliënt veel boosheid opkropt, dan zie je dat hij moeite heeft kracht te gebruiken. Of als iemand spanning vasthoudt, dan merk je dat aan het stemgebruik, de ademhaling en aan de bewegingen in het bovenlichaam. Daar kijk ik naar en van daaruit ga ik opdrachten geven."

"Ik laat ook vaak bewust de stem gebruiken. Daarmee tril je namelijk de spanning los en zie je wat iemand bezighoudt. Zo had ik een cliënt die de eigengemaakte slogan 'UWV weg ermee' eruit gooide. Die was zo boos op zijn werk en kwam op deze manier helemaal los. Dat vind ik prachtig om te zien."

Muziek
Bij de sessies gebruikt Hoenselaar vaak muziek. Ritmes zorgen ervoor dat mensen makkelijker bewegen. En muziek roept emoties op. "Als iemand heel boos is, helpt krachtige muziek. Ik laat mensen ook vaak zelf de muziek kiezen." Naast muziek kunnen cliënten ook gebruikmaken van matten, fysiotherapieballen en turnlinten. "Ik vind turnlinten een fantastisch middel. Het bewegen ermee laat exact zien wat iemand wel of niet kan. U moet namelijk echt de ruimte durven nemen. Heeft iemand te weinig kracht of last van spanning, dan houdt hij het lint niet in de lucht."

Ontladen
Tijdens de therapie merken cliënten hoe moeilijk bewegen kan zijn. Mensen met een traumatische ervaring als seksueel misbruik, hebben veel moeite met de grond. Zij willen hun lichaam niet voelen. Bewegen op de grond roept veel emoties op.

"Cliënten moeten eerst door een dal heen. Alle narigheid komt er dan uit. Na ontlading is er vaak een gevoel van opluchting. Dit geeft veel rust. Cliënten voelen zich na afloop moe, emotioneel of juist lekker. Ze ontdekken tijdens de therapie dat ze meer kunnen dan ze denken. Dit koppelen ze terug op het dagelijks leven. Hierdoor stellen ze bijvoorbeeld meer grenzen op het werk. Mensen zijn vaak verrast over hun eigen kracht."

Groepstherapie of individueel?
U kunt zowel individueel in therapie als in een groep. Op dit moment draaien er geen groepen. Hoenselaar denkt dat individuele therapie momenteel de trend is.

"Mensen willen liever alleen, omdat ze het in een groep eng vinden en zich schamen. Vaak is het voor mensen die voor zichzelf willen opkomen juist beter om in groepstherapie te gaan. Hiermee wordt namelijk de samenleving nagebootst."

Directe confrontatie
Hoenselaar meent dat danstherapie verschillende voordelen heeft boven andere therapieën. "Danstherapie is non-verbaal. U moet het met uw lichaam doen. Dit vinden mensen vaak eng en confronterend. Maar het pakt wel direct het probleem aan. Het is de bedoeling om u prettig te voelen in uw eigen lichaam en beter in het leven te staan. Deze therapie kost meer tijd dan bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog, maar het effect is wel heel groot."

De praktijk van Renate Hoenselaar en Monique van den Heuvel is gevestigd in Arnhem. Voor meer informatie: www.vaktherapiedans.nl.