Dansen maakt gelukkig

Goed voor lijf en geest

Dansen maakt gelukkig
Getty Images

Dansen is gezond, maakt gelukkig en iedereen kan het. Het gaat namelijk vooral om creatief bewegen. Met dansen traint u verschillende spiergroepen en door het ritmisch bewegen maakt u uw hoofd leeg.

Iemand die minstens eenmaal per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven. Wilt u een gelukkige relatie? Dan moet u regelmatig uit dansen gaan met uw partner. Met dansen maakt u endorfine aan. Deze stof zorgt voor een gevoel van geluk.

Snelheid

Met dansen kunt u uw snelheid trainen. Maar dan moet u wel op muziek dansen. U reageert namelijk op de ritmes. Het is dus belangrijk dat u een goed reactievermogen hebt.

Uithouding

U traint ook uw uithoudingsvermogen. Wanneer uw een avondje gaat dansen, beweegt u al snel twee uur op de vloer. Als u dat intensief genoeg doet, bent u aan het eind van de avond fit.

Coördinatie

Uw coördinatie traint u doordat u niet alleen met uw benen danst maar ook uw armen, buik, handen en hoofd gebruikt. Uw ledematen moeten namelijk in een vloeiende beweging gaan.

Geheugen

De choreografie bij dansen zorgt voor een intensieve oefening van het geheugen. U moet goed nadenken wanneer u welke bewegingen moet maken. Daarnaast traint u uw gevoel voor timing. De bewegingen moeten exact op de muziek worden geplaatst.

Afvallen

Een danser verbrandt evenveel kilocalorieën als iemand die wandelt, zwemt of fietst. Volgens de Britse dokter Vincent Forte is dansen zelfs gezonder dan aerobics of jogging. Doet u aan salsa of een andere actieve dans, dan merkt u na een paar weken de eerste resultaten.

Bloeddruk

Positief is ook, dat u met dansen nooit te hard traint. U gaat zweten en uw hartslag versnelt. Maar dat is alleen maar positief, omdat u daarmee letterlijk uw hart en je longen rekt. Hierdoor daalt uw bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie.

Botten
De zijdelingse bewegingen die u met dansen maakt, versterken uw scheenbeen, kuitbeen, en dijbeenbot. Dat zijn de botten die ons gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.

Auteur 
  • Tessa van den Berg