4G: wat kunt u ermee?

Getty Images

De laatste tijd komt de term 4G vaak langs wanneer het gaat over mobiele telefoons. Maar wat is 4G nou eigenlijk en wat kunt u ermee?

De G’s

De termen 3G en 4G horen bij mobiele telefonie, alhoewel lang niet iedereen weet wat ze precies inhouden. Verder dan ‘het heeft iets te maken met mobiel internet’ en ‘dit mobieltje heeft 4G’ komt men vaak niet. De maximale zendsnelheid van een gsm wordt uitgedrukt in G van Generatie. 4G is bijvoorbeeld de Vierde Generatie. De naamgeving kunt u vergelijken met de verschillende versies van software en het bijbehorende nummer: Windows 7, Windows 8. De G geeft dus niet zelf direct een bepaalde snelheid aan.
 

Snelle ontwikkelingen

Het begon ooit met een Nul Generatie: 0G. Deze dateert nog uit de tijd van de radiotelefoons in de jaren 50 en 60. Het waren de allereerste mobiele telefoons voor consumentengebruik. Na een paar generaties die elkaar over decennia opvolgden, ging het opeens veel sneller vanaf 2G. Om de simpele reden dat rond die tijd de mobiele telefonie echt doorbrak op de consumentenmarkt. Inmiddels zijn we dus aangeland bij de nieuwste versie: 4G. Hiervoor wordt het bijbehorende mobiele netwerk -onder andere bestaande uit de zendmasten- snel over Nederland uitgerold door verschillende providers. Iedere nieuwe G-generatie maakt gebruik van een aangepaste techniek voor het versturen van informatie van en naar de mobiel. Dit heeft grote invloed op de zendsnelheid van gegevens en maakt daardoor steeds meer toepassingen mogelijk. Kon u vroeger alleen maar bellen en sms’jes versturen: tegenwoordig is het onder andere mogelijk uitgebreid video te bekijken vanaf internet op uw smartphone.
 

Maximale snelheid

De belangrijkste verschillen tussen de generaties liggen voor u als consument bij de maximale snelheden voor data-overdracht. De snelheid van 2G ligt bijvoorbeeld op 9,6 kbps (kilobits per seconde), terwijl die van 3G 384 kbps tot 2 Mbps (megabits per seconde) is. De nieuwste standaard 4G zou minimaal 100 Mbps of ongeveer 12 megabyte per seconde moeten halen. Overigens is dit sterk afhankelijk van de omstandigheden tijdens het bellen. Al bellend in een auto of trein bijvoorbeeld is de verbinding veel minder snel dan stilstaand. In het laatste geval zijn met 4G snelheden van 1000 Mbps of 125 megabyte per seconde haalbaar. Zulke snelheden maken nieuwe mobiele toepassingen voor de smartphone en het tablet mogelijk, zoals HD-tv kijken, videobellen en online 3D games spelen.
 

Wat heeft u nodig voor 4G?

Hoewel de 4G netwerken pas dit jaar echt snel over Nederland werden en worden uitgerold, waren een aantal mobiele telefoons en tabletten al eerder uitgerust met een 4G-optie. Het kan dus zijn dat u al een jaar geleden ongemerkt een 4G apparaat heeft gekocht. Het moge duidelijk zijn: u heeft een mobiele telefoon of tablet nodig die met 4G overweg kan. Dit wordt duidelijk vermeld bij het toestel: zeker nu er veel reclame voor mobiel bellen en internetten via 4G wordt gemaakt.

afbeelding1

Op dit moment zijn er bijna 100 telefoons en tabletten met 4G capaciteit. Aangezien er inmiddels landelijk werkende 4G netwerken zijn, zal dit aantal ongetwijfeld snel toenemen. Verder moet u een abonnement hebben bij een provider met een 4G netwerk. Op dit moment zijn dat vooral de grote twee: KPN en Vodafone. Ook T-Mobile timmert inmiddels op kleinere schaal aan de weg. Daarnaast kunnen dochtermaatschappijen en zelfstandige mobiele providers binnenkort 4G gaan aanbieden: ingekocht dan van KPN en Vodafone. Kortom: als u van de 4G optie op uw mobiele telefoon of tablet gebruik wilt maken, let dan goed op de keuze van uw mobiele provider. Overigens komt u bij gebrek aan 4G-bereik niet zonder mobiele telefonie of internet te zitten: de oude 3G netwerken blijven gewoon bruikbaar. U kunt dan alleen niet van de extra mogelijkheden van 4G gebruik maken.

Heeft u 4G nodig?

Als u bedenkt dat de mobiele providers nogal wat geld aan de overheid hebben moeten betalen om van de 4G frequenties gebruik te mogen maken, is het logisch dat deze bedrijven u proberen over te halen 4G te nemen. In de praktijk betekent dat meestal een duurdere telefoon en een duurder abonnement. De meeste mensen gebruiken hun mobiele apparaat voor bellen, sms-en en eenvoudig internetten (mailen en wat surfen). Voor hen is het helemaal niet nodig om over te stappen op 4G. Het 3G netwerk voldoet prima en is ook landelijk al overal aanwezig, in tegenstelling tot 4G. Bedenk ook dat mobiel internet nog steeds prijzig is en u snel veel extra kosten maakt als u de hoeveelheid MB in uw pakket overschrijdt. Met 4G -vooral bedoeld voor toepassingen die veel MB’s vragen- is de kans op overschrijding nog groter. Vooralsnog is 4G eigenlijk bijna alleen de moeite waard voor de zakelijke markt, waarop bijvoorbeeld video-vergaderen steeds belangrijker wordt. Wilt u als gewone consument overstappen, dan kan dat later altijd nog.

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!