Altijd muziek met Apple Music

Getty Images

Het beluisteren van muziek via streamingdiensten is populairder dan ooit. Zo populair dat ook digitale gigant Apple graag een graantje meepikt met zijn eigen muziekdienst: Apple Music.

Streaming

De snel toegenomen bandbreedte van internet, zowel via kabel als in draadloze vorm, maakte het een aantal jaar geleden mogelijk om continu muziek af te spelen zonder een nummer eerst te hoeven te downloaden. Dit staat bekend als streaming. Deze techniek maakte het mogelijk om het oude verkoopmodel met losse muzieknummers en albums los te laten. Daarvoor in de plaats kwam een abonnementssysteem. De klant betaalt maandelijks een vast bedrag en mag vervolgens ieder nummer uit een muziekbibliotheek met miljoenen songs beluisteren. Erg handig voor de consument met een brede belangstelling.

Niet meer in eigen bezit
In tegenstelling tot vroeger komen de muzieknummers wel niet meer in eigen bezit, maar behalve echte verzamelaars, vinden de meeste luisteraars dat geen probleem. Een nadeel van streaming muziek luisteren is wel dat er in eerste instantie een geschikte internetverbinding voor nodig is. Maar ook zonder kunt u tegenwoordig vaak naar uw favoriete songs luisteren. Bij de duurdere abonnementen zijn een deel van de nummers namelijk ook te downloaden en offline te beluisteren.

Apple Music

In tegenstelling tot een populaire muziekdienst als Spotify bestaat Apple Music nog niet erg lang. Sinds eind juni 2015 om precies te zijn. Om goed mee te kunnen draaien met de concurrenten die al langer op de markt actief waren, pakte Apple Music wel meteen flink uit. De muziekbibliotheek is bijvoorbeeld 30 miljoen nummers groot en de muziekdienst is naast  Apple-apparaten (iPhone/iPad/iPod/Mac) ook beschikbaar voor Windows-computers. Eind 2015 moeten ook Apple TV en tablets met een Android-systeem aan de lijst toegevoegd zijn.

Eerste drie maaden gratis
Om nieuwe klanten over te halen, biedt Apple Music de eerste drie maanden muziek luisteren gratis aan. Daarna gaat het abonnement over in een betaalde versie die 10 euro per maand kost. Die prijs is vergelijkbaar met die van andere muziekdiensten als Spotify en Google Play Music. U kunt dan ongelimiteerd muziek luisteren zonder reclame en daarbij ook nummers downloaden voor afspelen zonder internetconnectie. Naast de muziekbibliotheek biedt Apple Music ook meerdere non-stop radiostations aan.

Beats One
Beats One is het Engelstalige live radiostation van Apple zelf, dat onder andere uitzendt vanuit London. Daarnaast zijn er ook radiostations -eigenlijk non-stop afspeellijsten- die continu muziek afspelen in een bepaald genre, zoals rock en pop. Ook bijzonder is het sociale deel van Apple Music: Connect. Hiermee bezoekt u de persoonlijke blog van een artiest of band met nieuwtjes, media en de mogelijkheid contact te maken met andere fans.

Aan de slag

Voordat u een abonnement kunt nemen op Apple Music heeft u wel een Apple ID nodig. Dit is een centraal account bij Apple waarmee u toegang krijgt tot de verschillende online winkels, zoals ook de App Store. Als u een Apple apparaat heeft, zult u gewoonlijk al een Apple ID aangemaakt hebben. Zo niet, dan krijgt u de kans er een aan te maken zodra u contact zoekt met Apple Music. Op apparaten als de iPhone en iPad is Apple Music geïntegreerd in de standaard app Muziek, die al gebruikt werd voor het beluisteren van muzieknummers. Op pc’s gebruikt u het programma iTunes.

Abonneren
Als u niet direct bij het opstarten van de app of het programma een scherm met de mogelijkheid voor een abonnement op Apple Music krijgt, logt u in bij

Getty Images
en kiest vervolgens Abonneer je op Apple Music. Zelfs al lijkt het dat u meteen vanaf de eerste maand moet betalen: de eerste drie maanden zijn gratis. U kunt kiezen voor een individueel abonnement of een gezinsversie. De laatste kost 5 euro per maand meer, maar u kunt er wel 5 extra gezinsleden van laten profiteren.

Persoonlijke smaak
Apple Music probeert zich te onderscheiden van andere muziekdiensten door muziek op uw persoonlijke smaak te richten. Daarom moet u bij het aanmeldproces aangeven welke genres en artiesten u leuk en minder leuk vindt. Ook houdt Apple Music later tijdens het gebruik bij waarin u geïnteresseerd bent. Als u zich aangemeld heeft, krijgt u meteen al muziek aangeboden op basis van uw muzieksmaak.

Voorkeuren in het genre dat u luistert
Heeft u bijvoorbeeld een voorkeur voor singer-songwriters, dan ziet u voorbeelden van artiesten en afspeellijsten in dat genre. Natuurlijk kunt u ook gewoon zoeken op artiesten en nummers via een ‘ouderwets’ zoekvak. Als Apple Music u bevalt, hoeft u aan het einde van de gratis proefperiode niets te doen. Het abonnement loopt gewoon verder en wordt maandelijks verrekend met uw creditcard.

Om het abonnement eventueel op te zeggen

 1. Klik of tik op 
  Getty Images
  .
 2. Klik of tik op Bekijk Apple ID.
 3. Log in.
 4. Klik of tik op Beheer.
 5. Zet Automatisch verlengen uit.
 6. Klik of tik op Schakel uit.

Andere muziekdiensten

Naast Apple Music zijn er ook andere muziekdiensten waar u gebruik van kunt maken. Dit zijn onder andere Spotify, Rdio, Deezer en Juke.

Auteur 
 • Alex Wit