Computertip: SchoolBANK

Uw schooltijd ligt ver achter u. Maar ook u kunt terug naar school! Via SchoolBANK.nl. De grootste reüniesite van Nederland en speciaal gericht op het terugvinden van oud-klasgenoten.

De zomervakantie ligt achter ons en de scholen zijn inmiddels weer begonnen. Sommige kinderen starten dit jaar hun lange schoolcarrière, voor andere kinderen is dit jaar het laatste, en examenjaar.

Herinnert u zich uw eigen schooltijd nog?

Op deze site vindt u praktisch alle scholen van Nederland. Via die scholen vindt u wellicht oud-klasgenoten en jeugdliefdes terug, sfeervolle klassenfoto's en verhalen van vroeger.

In dit artikel laten we u zien hoe u, nadat u een account hebt aangemaakt bij SchoolBANK, op zoek gaat naar uw oude scholen en klasgenoten.

Registreren
Om gebruik te kunnen maken van SchoolBANK dient u een gebruikersaccount aan te maken. Daarna kunt u op zoek naar uw oude scholen en klasgenoten. U surft naar de website van SchoolBANK, www.schoolbank.nl. Daar vindt u een drietal links die u naar de inschrijfpagina brengen. Klik op de kleine afbeelding hiernaast: op de grote afbeelding die verschijnt ziet u die links aangegeven. Klik op één van de links op de website van SchoolBANK.

De registratiepagina verschijnt. Deze bestaat uit vier onderdelen: Persoonsgegevens, Inloggegevens, Voorkeuren, en Gebruikersvoorwaarden. We lopen deze onderdelen één voor één met u door.

registratiepagina

Registreren (1): Persoonsgegevens
Onder het eerste kopje vult u uw persoonsgegevens in. Dus uw voor- en achternaam, eventueel uw meisjesnaam, uw geslacht, geboortedatum en postcode. Onder 'Land' staat Nederland al geselecteerd. Is dat niet het geval, of woont u niet in Nederland, dan kunt u dit wijzigen.

inloggegevens

Registreren (2): Inloggegevens
Onder inloggegevens vult u uw e-mailadres in en u bedenkt een wachtwoord. De volgende keren dat u SchoolBANK.nl bezoekt, logt u met deze gegevens in.

persoonsgegevens

Registreren (3): Voorkeuren
Het derde onderdeel, en dan met name de laatste optie daarin, is belangrijk.

Wilt u, via e-mail aanbiedingen ontvangen van SchoolBANK en Sanoma (het bedrijf dat SchoolBANK beheert), plaats dan een vinkje bij de eerste optie. Doe hetzelfde als u via e-mail aanbiedingen van derde partijen wilt ontvangen. Wilt u geen e-mails ontvangen, laat dan de vinkjes achterwege.

Met de derde en laatste optie bepaalt u of het profiel dat u van uzelf aanmaakt op SchoolBANK, ook gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Het gaat daarbij om uw basisgegevens. Dit zijn uw naam (voor- een achternaam), uw geboortejaar en de scholen die u hebt bezocht.  Als u een vinkje zet voor deze optie, wordt u niet gevonden via zoekmachines. Andere mensen kunnen u dan alleen vinden als ze zoeken op de site van SchoolBANK.

voorkeuren
Registreren (4): Gebruikersvooorwaarden
Ten slotte dient u de voorwaarden te accepteren om te kunnen registeren. Plaats een vinkje. Klik daarna op de knop Aanmelden.

gebruikersvoorwaarden
De registratie afronden
Nadat u op Aanmelden hebt geklikt, verschijnt er een nieuwe pagina. Hierop leest u dat de registratie is gelukt, maar dat u deze dient te bevestigen voordat hij definitief wordt. SchoolBANK heeft u een e-mail gestuurd naar het adres dat u hebt opgegeven. Die e-mail bevat een link waarmee u de registratie kunt bevestigen.

Sluit de pagina van SchoolBANK.

afronden

De registratie bevestigen
Check daarna uw e-mail. Is het bericht nog niet binnen, wacht dan tot het binnenkomt. Klik op de kleine afbeelding hiernaast. De grotere afbeelding die verschijnt is een voorbeeld van de e-mail. U ziet in die e-mail een blauwe link: 'Klik hier om je registratie te activeren'. Klik op de link. Nu wordt uw browser geopend en ziet u een pagina waarop u een profiel van uzelf kunt invullen. Uw hobby's en interesses, hoe u vroeger was, hoe u nu bent. Het is niet verplicht dit in te vullen. Als u liever niet te veel van uzelf blootgeeft, dan vult u dit profiel niet in. Hieronder behandelen we kort de verschillende onderdelen van dat profiel.

bevestigen

Uw profiel invullen (1): Over mijzelf nu
Vult in wat u wilt delen. Niets is verplicht. Onder 'Burgerlijke staat' kunt u kiezen uit een aantal vaststaande opties, zoals 'Getrouwd', 'Gescheiden', 'Samenwonend', 'Single', 'Weduwe/Weduwnaar', of 'Zeg ik liever niet'. U kunt invullen hoeveel kinderen u hebt, of u donor bent, en kort iets over uzelf vertellen.

mijzelf

Uw profiel invullen (2): Vroeger en nu
Bij het tweede onderdeel kunt u aangeven hoe u bent veranderd. Ook kunt u hier één of meerdere foto's toevoegen. Om een recenter foto te uploaden klikt u onder 'Foto van nu' op Een nieuwe foto uploaden om te gebruiken. Daarna klikt u op Bladeren, en wijst de foto op uw computer aan. Klik daarna op Upload. U ziet de foto dan verschijnen.

vroeger

Uw profiel invullen (3): Contactvoorkeuren
Bij het derde onderdeel geeft u aan wat uw doel is op SchoolBANK. Plaats hier een vinkje bij alle opties die op u van toepassing zijn.

contactvoorkeuren

Uw profiel invullen (4): Interesses
Ten slotte kunt u bij het vierde onderdeel, interesses, iets blootgeven over uw voorkeuren en liefhebberijen.

Hebt u alles ingevuld, klik dan op de knop Volgende stap.

scholen

Scholen toevoegen (1): Een school zoeken
Nadat u uw profiel hebt ingevuld, komt u terecht op een pagina waar u uw scholen kunt zoeken.

Klik op de provincie waar de school zich bevindt.
Klik daarna op de gemeente.

U ziet nu een overzicht van de gevonden scholen. Dit kunnen er aardig wat zijn. Daarom kunt u het overzicht verder verfijnen. U kunt bijvoorbeeld onder 'Plaats' een stad of dorp selecteren. Klik daarna op Zoek en u houdt een kleinere selectie over. Is deze selectie nog steeds te groot naar uw zin, vul dan onder 'Naam' een deel van de naam van de school in. Klik daarna op Zoek.
Hebt u uw school gevonden, klik dan op de knop Ik zat op deze school.

interesses

Scholen toevoegen (2): Schoolgegevens aanvullen
Nadat u op de knop Ik zat op deze school hebt geklikt, komt u op een nieuwe pagina. Daar geeft u op in welke periode u de school in kwestie hebt bezocht. Verder kunt u aangeven dat u docent was op deze school en in het tekst vak onderaan kunt u een stukje schrijven over uw herinneringen aan deze school.

Wilt u de SchoolBANK-nieuwsbrief niet ontvangen, selecteer dan Nee.

Klik ten slotte op Opslaan.

U ziet op de volgende pagina dat deze school voortaan in uw lijstje 'Mijn scholen' voorkomt.

Wilt u nog een school toevoegen, klik dan op Zoek meer scholen. Selecteer weer een provincie, gemeente en eventueel plaats.

resultaat

Klasgenoten zoeken (1): Via toegevoegde scholen
De scholen die u hebt toegevoegd vindt u voortaan terug in het menu bovenin: Mijn SchoolBANK > Scholen. Klik daarna op een school. U ziet dan een overzichtspagina van uw oude school. Klik in de lichtblauwe balk op Inschrijvingen. U ziet een lijst met alle geregistreerde mensen die op uw school hebben gezeten, geordend naar eindjaar. Klik op uw eigen eindjaar en u ziet snel een lijst van mensen uit de periode dat u de school bezocht. Wellicht staan er oud-klasgenoten van u tussen.

Klasgenoten zoeken (2): Via de zoekfunctie
U kunt ook op een andere manier naar oud-klasgenoten zoeken.

  • Klik in het menu bovenin op Zoeken > Personen
  • Klik daarna op de link geavanceerd zoeken
  • Vul nu bij 'Naam' (een deel van) de naam in van de persoon naar wie u op zoek bent
  • Om het aantal resultaten te beperken, kunt de provincie en gemeente selecteren
  • Klik daarna op Zoek
  • Vindt u een oud-klasgenoot, klik dan op die naam
  • Nu ziet u een overzichtspagina van deze persoon. Wilt u in contact komen, dan kan dat. Klik links op Stuur bericht
  • U ziet onder 'Kattebelletje' een aantal voorgedrukte keuzes. Kies er een die van toepassing is en klik op Verstuur kattebelletje
  • Het bericht is verstuurd. U vindt dit terug in uw Postvak. Als er antwoord komt, verschijnt dit ook in uw Postvak

De volgende keer dat u SchoolBANK bezoekt, vindt u uw Postvak via het menu: Mijn SchoolBANK > Postvak.

SchoolBANK Plus
SchoolBANK kent naast de gratis versie, ook een betaalde variant. U betaalt voor het lidmaatschap € 14,99 per jaar. U kunt dan zien wie uw profiel bezoekt, alle herinneringen, en profielen van andere gebruikers lezen, en persoonlijke berichten sturen.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!

Kijk ook eens op www.seniorweb.nl

logo

Auteur 
  • SeniorWeb