De Unie KBO wil steun voor digibeten

Getty Images

De ouderenorganisatie Unie KBO wil dat ouderen die geen toegang hebben tot het internet de mogelijkheid hebben om toch zonder computer in contact te komen met de overheid, bedrijven of banken.

Uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO blijkt dat de helft van 1,2 miljoen mensen die nu nog geen toegang hebben tot internet nooit toegang zal hebben tot de digitale wereld. De andere helft wil zich wel verdiepen, maar heeft hulp nodig bij het betreden van het internet.

Communicatie moet blijven

Als gevolg van de resultaten uit het onderzoek pleit de Unie KBO voor  het toegankelijk houden van de communicatie met de overheid, bedrijven en banken. Wanneer de belastingaangifte alleen nog maar digitaal kan, weet 28 procent van de ondervraagden niet hoe ze het dan voor elkaar moet krijgen. Als rekeningen betalen alleen nog maar via internetbankieren kan, weet 53 procent niet hoe deze betaald moet worden.

Manon van der Kaa

Manon VanderKaa, directeur van de Unie KBO stelt: "Voor 600.000 ouderen is internet vaak niet alleen te ingewikkeld of te duur, zij zijn ook bang om fouten te maken of hebben een gebrek aan vertrouwen. Vaak weet men niet waar te beginnen of hulp te mobiliseren. De overheid en dienstverlenende organisaties dienen te zorgen voor een vangnet voor deze groep mensen, want ook zonder internet dient er toegang te zijn tot alle gangbare voorzieningen."

De 600.000 senioren die niet meer online zullen gaan, zijn gemiddeld 81 jaar oud en tweederde is vrouw. De senioren die het internet nog wel willen gaan gebruiken zijn gemiddeld vier jaar jonger. En als ze aan het internet beginnen dan blijkt dat 39% van deze groep hulp aan huis als de beste manier van ondersteuning ziet, gevolgd door een financiële tegemoetkoming in de kosten (23%), het volgen van een cursus (11%) of telefonische ondersteuning (6%).

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Proud to be Senior