Hoe gaat u over van analoge naar digitale televisie?

Getty Images

Bijna 80 procent van de huishoudens kijkt digitaal televisie via de kabel, ether, satelliet of internet. De voordelen: beter beeld en meer zenders. Wilt u ook televisie kijken in de allerbeste kwaliteit? Vergelijk dan eerst de mogelijkheden!

Nederland telt ruim 6 miljoen digitale tv-aansluitingen. Hiervan beschikken 3,5 miljoen huishoudens naast de digitale aansluiting ook over een analoge aansluiting. Analoge televisie is populair omdat het goedkoop is, de beeldkwaliteit redelijk valt te noemen en de installatie in drie tellen is gebeurd. Analoge televisie was jarenlang de norm, maar nu de televisietoestellen steeds groter en innovatiever worden, loopt de gewone kabel toch echt tegen zijn grenzen aan.

Wie het analoge signaal namelijk ontvangt op een moderne televisie, moet het doen met onscherpe blokkerige beelden. Het is een beetje te vergelijken met een digitale foto met een lage resolutie die te veel wordt uitvergroot. En dat wordt er echt niet mooier op. Daarnaast is het analoge signaal gevoelig voor storing en is er ‘slechts’ ruimte voor ongeveer 35 zenders.
 

Voordelen en nadelen digitale televisie

Digitale televisie is veel minder gevoelig voor storing en biedt haarscherpe beeldkwaliteit, dankzij een decoder. Voordat het digitale beeld op het scherm verschijnt, moet deze gecomprimeerd of ingepakt worden. De nullen en enen waaruit digitale televisie bestaat, komen op die manier door de ether, via de satelliet of over de kabel bij u thuis. Daar moeten ze door een decoder worden uitgepakt en in zichtbaar beeld worden omgerekend. Door het comprimeren zijn veel meer zenders en eventuele andere diensten (internet, telefonie) over dezelfde lijn mogelijk.

Wordt het signaal te veel gecomprimeerd, dan gaat dit ten koste van de beeldkwaliteit. Dit is bijvoorbeeld de makke van digitale televisie via de ether (Digitenne). Langs deze weg is te weinig ruimte om een volwaardig zenderpakket in hoge kwaliteit aan te bieden.

De voordelen van digitale televisie zijn groter dan de nadelen. En wie overgaat tot de aanschaf van een scherm met een beelddiagonaal van meer dan een meter is bijna verplicht om een digitaal televisie abonnement te nemen, omdat de tekortkomingen van het analoge signaal op zo’n groot scherm pijnlijk duidelijk worden.
 

Kabel

De digitale tv-signalen komen binnen via de kabel en worden geschikt gemaakt voor de televisie via een decoder.
Aanbieders:  UPC, Ziggo, Caiway, Delta en gemeentelijke kabelbedrijven
Voordelen kabel tv: Weinig kans op storingen; naast de digitale tv-ontvangst kunnen andere tv’s in huis het analoge signaal blijven ontvangen; interactieve diensten als video-on-demand mogelijk.
Nadelen:  U bent gebonden aan de kabelaanbieder die levert op uw adres.
 

Ether

Een kamerantenne plukt de zenders ‘uit de ether’ en stuurt ze via een decoder naar de tv.
Aanbieders: Digitenne van KPN, Tele2 en Scarlet
Voordelen ether tv: Goedkoop in aanschaf en in maandlasten; voor Nederland 1, 2 en 3 geen abonnement nodig; kan mee naar vakantiehuis , caravan en boot.
Nadelen ether tv: Weinig zenders; storingsgevoelig; matige beeldkwaliteit.
 

Satelliet

De signalen komen binnen via een satellietschotel en worden door een decoder geschikt gemaakt voor de tv.
Aanbieder: CanalDigitaal
Voordelen satelliet tv: Veel (gratis) zenders; op de lange duur het goedkoopste systeem; overal te ontvangen.
Nadelen satelliet tv: Relatief duur en niet eenvoudig te installeren; storingsgevoelig.
 

Internet

Het interactieve signaal komt via uw internetverbinding binnen via een modem.
Aanbieders: Tele2, Telfort, KPN, UPC, XS4ALL, Ziggo
Voordelen tv via internet: Groot zenderaanbod (in theorie onbeperkt); interactieve diensten mogelijk; geen smartcard nodig.
Nadelen tv via internet: Per aansluiting maximaal twee verschillende kanalen tegelijk te bekijken; beschikbaarheid is afhankelijk van afstand tot wijkcentrale.

Wilt u alles uit uw televisie halen? Kies dan voor een abonnement voor digitale televisie dat bij u past. Tip: vergelijken en bestellen doet u snel en eenvoudig op DigitaalTVkijken.nl.

Auteur