Werken met het Windows systeemvak

Getty Images

De term systeemvak zal u misschien niet veel zeggen. Toch staat dit Windows-onderdeel bijna altijd in beeld en is het een handig hulpmiddel bij verschillende computerbezigheden.

Systeemvak

Het systeemvak staat helemaal rechts op de taakbalk:

Getty Images
. Het bevat een aantal kleine pictogrammen en de actuele tijd en datum. De pictogrammen horen bij programma’s en Windows-onderdelen en geven u snel toegang tot de bijbehorende status en instellingen. Die status kan bijvoorbeeld de toestand van uw internetverbinding zijn of de beveiliging op uw computer. Welke programma’s een pictogram in het systeemvak hebben staan, verschilt per computer en is afhankelijk van welke software er is geïnstalleerd. Bij het installeren van een programma kunt u vaak opgeven of er een pictogram moet worden toegevoegd aan het systeemvak. U moet dan ook uitkijken niet teveel programma’s toe te voegen. Het systeemvak kan daardoor onoverzichtelijk worden. Kies alleen de programma’s die u echt veel gebruikt. Het aantal pictogrammen dat afgebeeld wordt in het zichtbare deel van het systeemvak is beperkt. Meestal ziet u alleen de icoontjes van belangrijke Windows-onderdelen. Om de andere pictogrammen te zien, klikt u op het pijlknopje
Getty Images
.Soms verschijnt er vanuit het systeemvak een tekstballon met een waarschuwing of mededeling: bijvoorbeeld over de beveiliging of een update. Deze verdwijnt gewoonlijk na een poosje vanzelf weer. Klikt u op de tekstballon of het pictogram, dan opent u een venster met meer informatie over het onderwerp.

Datum en tijd

Het meest populaire onderdeel van het systeemvak is de actuele datum en tijd. Door de muispijl op de datum te houden ziet u ook nog welke dag van de week het is. Dit is natuurlijk alleen het geval als de datum en tijd goed staan ingesteld. Als eerder een verkeerde datum of tijd is opgegeven op uw computer, dan ziet u deze ook consequent verkeerd in het systeemvak. Door op de datum en tijd te klikken, krijgt u toegang tot de kalender en klok van Windows. Handig als u bijvoorbeeld vooruit wilt kijken naar een bepaalde dag op de kalender. Door op de pijlknopjes links of rechts van de maand en het jaar te klikken, bladert u door de maanden van de kalender. U verandert daardoor verder niets aan de actuele datum en tijd. Wilt u die wel veranderen?

Klik op Instellingen voor datum en tijd wijzigen....
Klik op de knop Datum en tijd wijzigen....
Geef de gewenste instellingen op.
Klik op OK.
Klik op OK.

Volume

Het pictogram met de luidspreker

Getty Images
geeft toegang tot de volume-instellingen van Windows. Klik erop en u ziet een volumeschuif. Deze bestuurt het hoofdvolume van het geluid op uw computer. Door de schuifknop omhoog of omlaag te slepen, verhoogt of verlaagt u het geluidsvolume. U kunt het geluid uit- en inschakelen door te klikken op het icoon van de luidspreker onder de schuif. Voor meer geluidsinstellingen klikt u op Mixer. U ziet dan de volumeschuiven voor verschillende audio-onderdelen op uw computer. Toegang tot de Volumemixer kan handig zijn als u bijvoorbeeld geen geluid hoort uit uw boxen. Vaak is dan het volume te laag of staat het audioapparaat uitgeschakeld. In dat laatste geval is het blauwe pictogram van de luidspreker onderaan een volumeschuif voorzien van een rood verbodsbordje. Klik dan op het pictogram en het audio-apparaat wordt niet meer gedempt. Het venster sluiten is voldoende om de instellingen vast te leggen.

Netwerk

Het netwerk-pictogram

Getty Images
  geeft de status van het thuisnetwerk en internet weer. Een monitor met stekkertje geeft verbinding met een bedraad netwerk aan. Een staafgrafiek verbinding met een draadloos netwerk. Staat er een rood kruis door, dan is er geen connectie. Als u klikt op het pictogram, verschijnt er een kader met daarin informatie over welke netwerktoegang ingeschakeld is. Om meer informatie over de netwerken te zien, klikt u op Netwerkcentrum openen. U heeft dan alle instellingen voor een of meer netwerken tot uw beschikking.

Computerproblemen oplossen

Beveiliging is een belangrijk onderdeel van werken op de computer. Denk aan antivirussoftware en een firewall om te voorkomen dat uw computer wordt geïnfecteerd of overgenomen door hackers. Het pictogram Computerproblemen oplossen

Getty Images
laat zien of er problemen zijn op uw pc en geeft toegang tot de bijbehorende instellingen. Als u klikt op het pictogram ziet u een kader met eventuele problemen en aandachtspunten. Na klikken op een probleem, wordt u meteen naar de juiste plek in Windows geleid om het op te lossen. Via de link Onderhoudscentrum openen komt u in het venster waarin de instellingen voor beveiliging en onderhoud netjes bij elkaar staan. U kunt hier ook advies vragen met behulp van Probleemoplossing.

Toetsenbord

Het toetsenbord-pictogram

Getty Images
laat zien op welke indeling het toetsenbord staat ingesteld. Dit hoort voor toetsenborden in Nederland opvallend genoeg Verenigde Staten (internationaal) te zijn en niet Nederlands. In het laatste geval krijgt u vreemde tekens te zien die niet bij bepaalde ingedrukte toetsen horen.
Meestal staat de toetsenbordinstelling al goed, maar soms verspringt deze om onduidelijke redenen naar Nederlands. U stelt het toetsenbord dan weer goed in door te klikken op het toetsenbord-pictogram en vervolgens te kiezen voor Verenigde Staten (internationaal).
Auteur 
  • Alex Wit