Computertip: Berichtendienst WhatsApp gebruiken

WhatsApp was onlangs in het nieuws omdat het is overgenomen door Facebook. Maar wat is WhatsApp eigenlijk en hoe gebruikt u het?

De berichtendienst WhatsApp Messenger wordt gebruikt op smartphones. Via WhatsApp kunt u berichten versturen, vergelijkbaar met sms'en. Alleen kost het versturen van berichtjes en afbeeldingen geen geld per verzonden bericht. De berichten worden verstuurd en ontvangen via de internetverbinding. Het eerste jaar kunt u geheel gratis gebruikmaken van de dienst, daarna wordt er elk jaar een klein bedrag (minder dan een euro) gevraagd. U betaalt natuurlijk wel voor het gebruik van de internetverbinding. Naast het verzenden van berichten, kunnen gebruikers van WhatsApp ook groepen aanmaken en elkaar afbeeldingen, video's en geluidsopnamen sturen.

Downloaden
WhatsApp kunt u downloaden in de App Store (iPhone) en Play Store (Android-toestel). Hieronder beschrijven we hoe u de app gebruikt op een iPhone. Hebt u een Android-telefoon? Lees dan de tip ‘WhatsApp gebruiken (Android)’.
U gebruikt de app zo:

 1. Zodra u de app hebt geopend, vraagt WhatsApp om toegang tot uw contacten. Tik op OK.
 2. Daarna vraagt WhatsApp of het pushberichten mag sturen. Dat zijn berichten die automatisch op uw telefoon verschijnen. Wij tikken op OK.
 3. WhatsApp is gekoppeld aan uw telefoonnummer, daarvoor wordt het nummer geverifieerd. Voer uw telefoonnummer in en tik op Gereed.
 4. Het door u ingegeven nummer wordt getoond. Indien het nummer juist is, tikt u op Ja.
 5. U ontvangt een sms met een code. Typ de verificatiecode over.
 6. Tik in het welkomstscherm op Ga door.
 7. Vervolgens moet u uw accountgegevens invullen. Tik op Uw naam en typ uw naam.
 8. Tik eventueel op voeg foto toe als u een foto wilt toevoegen.
 9. Tik op 'Maak foto' of 'Kies bestaande'. Als u op Kies bestaande tikt, vraagt WhatsApp toegang tot uw foto's. Tik op OK. Tik op de gewenste foto en vervolgens op Kies.
 10. Tik op Gereed.

Gesprek beginnen
U kunt nu gebruikmaken van WhatsApp. U kunt een gesprek beginnen met contacten die ook WhatsApp hebben geïnstalleerd op hun telefoon. Als u een bericht wilt sturen naar één van uw contactpersonen, volgt u onderstaande stappen.

 1. Tik onder in het scherm op Chats.
 2. Tik rechtsboven in het scherm op het pictogram van een blaadje met potlood.
 3. Tik op de contactpersoon die u een bericht wilt sturen.
 4. U ziet nu een chat-scherm. Typ uw bericht en tik op Stuur.
 5. Om alle gesprekken te zien, tikt u linksboven in scherm op Chats.

Meer leuke apps
Voor de smartphone zijn nog veel meer leuke apps te krijgen. Kijk eens op de website van SeniorWeb voor tips.

-------------------------------

SeniorWeb, de computerhulp voor u!
Met SeniorWeb bent u voor slechts € 28,- per jaar verzekerd van geduldige computerhulp en begrijpelijke informatie over digitale onderwerpen. Word nu lid van SeniorWeb en ontvang het boek Fotoboek maken ter waarde van € 12,50 helemaal gratis. Actie geldig tot en met 31 maart 2014.

1 Reactie

Door Joep (J.A.G.M.)... (niet gecontroleerd) op do, 3-4-2014 - 18:54

Facebook staat niet erg goed bekend om de privacy! Hierdoor heb ik mijn twijfels over het gebruik van deze dienst als die toegang tot mijn contacten nodig heeft! Die geef ik niet zo maar vrij! Het zou een enorme hoeveelheid spam bij mijn contacten op kunnen leveren, zelfs als ze GEEN smartphone met whatsapp hebben. Helaas werkt het niet op een tablet, maar heb je echt een smartphone nodig. Ik vind de combinatie van een gewone telefoon (met echt toetsenbord) om te bellen, en een tablet voor schriftelijke contacten veel handiger. Het scherm is groter, zodat er een fatsoenlijk toetsenbord op te zien kan zijn, waar de vingers ook niet op meerdere toetsen tegelijk terecht komen. Dat scheelt veel foute aanslagen.
Ik wacht totdat die dienst ook op iPad beschikbaar komt. Ik heb de iPhone app geprobeerd te laden, maar die geeft aan dat die daar niet op werkt.