Computertip: Google en privacy

Internetbedrijf Google heeft niet alleen een zoekmachine, maar ook de maildienst Gmail en nog een hele reeks aan andere diensten. Dit jaar wijzigden de privacyvoorwaarden. Hoe gaat Google om met uw privacy en wat kunt u doen om die te beschermen?

Om iets op te zoeken op internet gebruikt u misschien www.google.nl, voor uw mail Gmail, u kijkt weleens video's op YouTube en u zoekt locaties op via Google Maps. Allemaal diensten van internetbedrijf Google. Net als de online opslagdienst Drive en de tekstverwerker Google Docs.

Google

Voor veel van deze diensten hebt u een account nodig: een Google-account. Hebt u geen Google-account? In het SeniorWeb-artikel 'Een Google-account aanmaken' leest u hoe u er eentje aanmaakt.

Privacybeleid

Google heeft per 1 maart 2012 voor al deze diensten zijn privacybeleid ingrijpend gewijzigd. Waar gebruiksgegevens voorheen bij elke dienst apart werden opgeslagen, wordt de informatie bij verschillende Google-producten nu aan elkaar gekoppeld. Dat dient volgens Google het gebruikersgemak.

Voorbeeldsituatie: bij aanmelding voor Gmail, hebt u uw geboortedatum ingevuld. En op het sociale netwerk Google+ uw adres. Voorheen kon Google deze gegevens niet aan elkaar koppelen, maar nu wel. Ze weten hoe u heet, wanneer u bent geboren, waar u woont en wat uw hobby's zijn. Dat is gouden informatie voor adverteerders, die een belangrijke bron van inkomsten voor het bedrijf zijn. Deze nieuwe werkwijze levert echter kritiek op, want wat gebeurt er met al die informatie? U weet dat er dingen gebeuren met uw gegevens, maar niet exact wat. Nu u wat meer weet over het privacybeleid van Google, kunt u daar zelf iets mee doen. Wij helpen u op weg met onze tips.
Meer over het privacybeleid kunt u lezen in het Helpcentrum van Google.

Tip 1: advertenties in Google

U zult merken dat u in Gmail standaard advertenties ziet die te maken hebben met de inhoud van uw mails. Als u met iemand mailt over een vakantie in Schotland, dan krijgt u daarover advertenties te zien. Medewerkers bekijken uiteraard niet uw persoonlijke documenten en e-mail. Het wordt automatisch door een computer van Google geregeld. Als u deze personalisatie niet op prijs stelt, kunt u de functie uitzetten. Lees daarvoor de computertip 'Geen persoonlijke advertenties Gmail' van SeniorWeb.

Google 2

Tip 2: webgeschiedenis wissen

Aanbevolen wordt om uw overzicht van bezochte websites te wissen en ook niet verder te laten bijhouden door Google. Dan 'weet' Google dus niet meer welke websites u allemaal hebt bezocht. Dat doet u zo:

  • Ga naar www.google.com/history
  • Log in met uw Google-account.
  • Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek van een pagina met zoekresultaten en ga naar Webgeschiedenis.
  • U komt op een nieuwe pagina terecht. Klik nog een keer op het tandwielpictogram boven aan de pagina Webgeschiedenis en ga naar Instellingen.
  • Klik op Uitschakelen

Tip 3: Dashboard bekijken

Google heeft in de loop van vorig jaar een Dashboard samengesteld. Dat is een pagina waarop u kunt zien wat Google van u bewaart aan gegevens. Het is handig om hier een kijkje te nemen en eventueel de instellingen aan te passen.

  • Ga naar www.google.com/dashboard
  • Log in met uw Google-account. Vergeet niet het vinkje weg te halen bij het hokje 'Aangemeld blijven'.
  • U ziet nu een pagina met alle diensten die u van Google gebruikt, en links naar het wijzigen van de gebruikersinstellingen.
  • Kijk op uw gemak welke gegevens er van u bekend zijn.
  • Bij het gedeelte 'Webgeschiedenis' kunt u bijvoorbeeld uw webgeschiedenis wissen als u dat net niet al gedaan hebt.
  • De betreffende pagina wordt in een nieuw tabblad geopend. U kunt de instellingen wijzigen en het tabblad sluiten met een klik op het kruisje naast de naam van het tabblad. 

Let goed op

Google is een commercieel bedrijf dat streeft naar winst. Die wordt onder meer behaald door het tonen van advertenties. Het is in het belang van Google om zoveel mogelijk over u te weten. Gebruik de tips in dit artikel om na te kijken wat Google van u bewaart en die gegevens zo nodig te wissen of aan te passen.

________________________________________________________

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap.

Volg SeniorWeb op Facebook!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze tips; volg SeniorWeb op Facebook!
 

SeniorWeb

Auteur