Computertip: werkblad in Excel naar wens afdrukken

U herkent het vast. U moet iets afdrukken uit een Excel-bestand, maar het komt anders uit de printer dan u wilde. Voorkom dit door uw pagina-instellingen aan te passen.
Het kan lastig zijn om in Excel pagina's goed af te drukken, omdat u niet direct ziet waar de ene pagina stopt en de andere begint. U ziet dus niet wat er op het printpapier past. Om te voorkomen dat er pagina's uit de printer rollen waar u niets aan hebt, kunt u verschillende dingen doen. Voordat we de verschillende opties bespreken, is het handig om te weten hoe uw document eruitziet als u het zou printen zonder iets aan de instellingen te veranderen. Past het toevallig wel precies op het printpapier, dan hoeft u natuurlijk niets aan de instellingen te veranderen. U controleert dit als volgt:
 • Zorg dat het Excel-werkblad dat u wilt printen is geopend. 
 • Selecteer het tabblad Beeld en klik in de groep 'Werkmapweergaven' op Pagina-eindevoorbeeld.
 • Een blauwe stippellijn geeft aan welk deel van het werkblad op één A4 past. U ziet nu hoeveel pagina's u nodig hebt om de huidige tabel af te drukken.
Past het deel dat u wilt afdrukken niet goed op het printpapier? Dan kunt u één van de volgende instellingen gebruiken om het wel passend te maken. 
 

Pagina-indeling van staand naar liggend

Standaard staat uw pagina-indeling ingesteld op 'staand'. Hebt u een brede tabel, dan passen waarschijnlijk de laatste kolommen niet op het printpapier. Door de pagina-indeling aan te passen van staand naar liggend kan het zijn dat de tabel wel past. Dit doet u zo. 
 • Klik op het tabblad Pagina-indeling.
 • Klik vervolgens in de groep 'Pagina-instelling' op Afdrukstand en kies daar voor Liggend.
Kijk bij Pagina-eindevoorbeeld (zie boven) of het veranderen van de pagina-indeling het gewenste effect heeft gehad. Als dit het geval is, kunt u het werkblad nu afdrukken.
 
 
 

De breedte en/of hoogte aanpassen

U kunt ook de gehele tabel verkleinen, zodat deze wel op één pagina past. U past de hoogte en breedte als volgt aan.

 • Klik op het tabblad Pagina-indeling.
 • In de groep 'Aanpassen aan pagina' kunt u nu de breedte en/of de hoogte aanpassen.
 • Klik op het pijltje achter 'Breedte' en klik vervolgens op 1 pagina.
 • Klik nu op het pijltje achter 'Hoogte' en klik weer op 1 pagina.
 • Er is nu een gesloten blauwe rand om uw tabel geplaatst. Dit betekent dat uw tabel op 1 pagina wordt afgedrukt.
 • In de groep 'Aanpassen aan pagina' kunt u achter 'Schaal' zien hoeveel de tabel is verkleind. Mocht de tekst na het printen niet meer goed leesbaar zijn, dan kunt u altijd achter 'Breedte' en/of 'Hoogte' aangeven dat de tabel over meerdere pagina's geprint kan worden.
Ten slotte kunt u ook een gedeelte van een tabel afdrukken. Hoe u dit doet leest u in de tip ‘Werkblad naar wens afdrukken (Excel 2013)’ op de website van SeniorWeb. Ook kunt u hier een ondersteunende video bekijken.
 
Wilt u meer leren over Excel?
SeniorWeb-leden kunnen gratis de Online Cursus Starten met Excel 2013 volgen. Ook een Online Cursus volgen? Word nu lid voor slechts € 29,- en ontvang het computerboek Back-ups maken t.w.v. € 9,95 gratis . Deze actie is geldig tot en met 28 februari 2015. Ga voor meer informatie naar www.seniorweb.nl/plusonline
Trefwoorden: