De computer bedienen met uw toetsenbord

Lang niet iedereen weet dat het toetsenbord van de pc en laptop meer kan dan alleen tekst typen. U kunt er ook Windows en programma’s mee besturen.

Sneltoetsen

Voordat de muis een vast onderdeel van de pc werd, was het toetsenbord het apparaat waarmee de computer werd bediend. Een toetsenbord werd bijvoorbeeld niet alleen gebruikt voor het typen van teksten in een tekstverwerkingsprogramma, maar ook voor het daarin openen van menu’s, aanpassen van de opmaak en opslaan van het document.

Inmiddels hebben we de muis, de touchpad en het aanraakscherm als middel om de computer zoveel mogelijk te laten doen wat we willen. Toch kan ook het toetsenbord nog steeds worden gebruikt om uw computer opdrachten te geven. Met de juiste combinatie van toetsen opent u bijvoorbeeld menu’s of kopieert u teksten.

Deze toetsencombinaties worden sneltoetsen genoemd. Ze geven u als het ware een snelle route voor een handeling waar u anders meerdere muiskliks voor nodig zou hebben. Sneltoetsen komen ook goed van pas als u moeite heeft te werken met een muis of touchpad of deze apparaten het opeens niet meer doen.

Startmenu

U kunt het zich misschien moeilijk voorstellen, maar u kunt Windows grotendeels bedienen met het toetsenbord. Hierbij spelen de pijltjes- of cursortoetsen, tab-toets en Enter-toets een belangrijke rol.

Het startmenu opent u met de sneltoets Ctrl + Esc. Deze manier van schrijven betekent dat u de Ctrl-toets en Esc-toets tegelijk indrukt. Als u dat lastig vindt, houdt u eventueel Ctrl ingedrukt en drukt daarna op Esc. Met de pijltjes-toetsen en eventueel tab-toets kunt u vervolgens alle menu-opties bereiken.

Bladeren en openen

Om bijvoorbeeld een programma of app in Windows 10 te activeren, drukt u na het openen van het startmenu op pijltje omhoog. Zo wordt Alle apps geselecteerd. De optie zelf activeert u met de Enter-toets. Daarna ziet u het overzicht met de programma’s en apps die geïnstalleerd zijn. Blader met de pijltjes-toetsen omlaag of omhoog door het menu. Om sneller te bladeren gebruikt u de Page Down- en Page Up-toets.

Sommige programma’s staan niet direct in het hoofdmenu maar in een submenu of map. Bijvoorbeeld (Bureau-)Accessoires. Deze opent u na selectie met een druk op Enter.

Als u een programma bereikt dat u wilt openen, gebruikt u ook de Enter-toets. Start op deze manier bijvoorbeeld WordPad: een goed programma om met toetsenbediening in te oefenen.

Programma’s

Veel programma’s, zowel van Windows als van andere producenten, zijn te bedienen met het toetsenbord. Op het eerste gezicht lijken de menu’s en opties onbereikbaar, maar schijn bedriegt. Als u drukt op de Alt-toets verschijnen er letters en cijfers bij menu’s en tabbladen. Zo staat in WordPad de S voor het tabblad Start. Druk op de S-toets en bij alle opties verschijnen een of meer sneltoetsen.

Om bijvoorbeeld een tekst vet te laten weergeven, drukt u op de B-toets. Als u nu iets intypt, wordt dit vet afgebeeld. Om de optie uit te schakelen, volgt u dezelfde sneltoets-route.

Wanneer een optie meerdere letters of cijfers heeft als sneltoets, moet u deze tegelijk indrukken. A3 betekent dan bijvoorbeeld: druk A + 3 in.

Kopiëren en afsluiten

Een veelgebruikte sneltoets in programma’s is die voor het kopiëren en plakken van tekst. Het is handig deze sneltoetsen uit uw hoofd te leren. U selecteert eerst de gewenste tekst en drukt vervolgens op Ctrl + C om de tekst te kopiëren of Ctrl + X om de tekst te knippen. Kies daarna de gewenste plek en druk op Ctrl + V om de tekst in te plakken. Deze sneltoetsen zijn ook erg handig om bijvoorbeeld een webadres in een internetbrowser te kopiëren naar een bericht, zoals een mail.

Bent u klaar met een programma en wilt u een bestand opslaan, dan drukt u op Alt en vervolgens de sneltoets voor het Bestand-tabblad. Kies daarna de sneltoets voor Opslaan of Opslaan als. In het Opslaan-venster springt u eventueel van onderdeel naar onderdeel met de Tab-toets. Een onderstreepte letter geeft de sneltoets aan voor het activeren van dat onderdeel. Bijvoorbeeld O voor het indrukken van de Opslaan-knop.

Ook voor het afsluiten van het programma heeft u geen muis nodig. Druk simpelweg op Alt + F4 (de bovenste rij toetsen van uw toetsenbord).

Windows afsluiten

Windows sluit u eenvoudig af met het toetsenbord. Handig bijvoorbeeld als uw muis is vastgelopen. Open het start menu met Ctrl + Esc. Ga met de pijltjestoetsen naar de optie Aan/Uit of Afsluiten. Druk op Enter. Ga nogmaals met de pijltjestoetsen naar de gewenste optie en druk op Enter.

Weet u het allemaal niet meer? Dan is er een toets die u in veel gevallen verder kan helpen: druk op de F1. Het helpvenster van Windows of het programma waarin u werkt wordt dan geopend.

9 Comments

Door Anne-Mieke (niet gecontroleerd) op vr, 27-1-2017 - 14:11

Ik wil mijn toetsenbord gebruiken en niet de functies op het scherm, hoe werkt dit.
Ik heb tenslotte bij de aanschaf van mijn pc daar een toetsenbord bij gekregen.

Door Wally Dingemans... (niet gecontroleerd) op di, 10-1-2017 - 23:22

Heel nuttig.

Door RenFer (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 18:56

Wat een heel handige sneltoets is, is Shift+F3 (1x; of2x; of3x) om een getypte woord om te zetten van kleine letters naar hoofdletters of andersom. Het bespaart je de moeite het hele woord overnieuw te moeten typen.

Door Marlene (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 16:59

Heel nuttig om te weten, vooral ook handig als je muis het opeens begeeft of een eigen leven wil gaan leiden ;)

Door Jenny (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 18:45

Waarom wordt steeds alleen maar werken met Windows uitgelegd en nooit werken met een Mac?

Door toos voermans (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 18:45

erg goed weergegeven....dank hiervoor

Door Marja van der Velden (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 18:10

Ik ben begonnen in MS-Dos 4, dus het gebruik van toetsen is voor mij normaal. Wat ik hier mis, is het openen van het menu Start met de Windowstoets, of werkt die niet meer in Windows 10?

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 17:19

Kan iemand mij uitleggen waarom we terug zouden moeten gaan naar de tijd dat we berichten in steen beitelden? Op mij komt dit artikel zo over. Het gemak van werken met de muis wordt ingewisseld voor het omslachtige, tijdrovende werk met het toetsenbord. Is een dergelijk artikel nu echt nodig?

Door A.M.H.A. Wehmeijer (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 16:40

Best interessant als het gaat om gebruik van Windows, maar nu voor mij met name het gebruik / cq mogelijkheden als je een Apple Computer hebt. Zit er veel verschil in? Microsoft tekstverwerking en Exel wordt ook op een Apple gebruikt.