Genoeg popcorn in huis? Film kijken via internet

'In welk seizoen ben jij?’ Op feestjes gaat het steeds vaker over dramaseries als Breaking Bad en House of Cards, te zien op Netflix of HBO. Wat bieden deze nieuwe (internet)zenders?

Voordelen

Internettelevisie is bezig aan een snelle opmars. Een paar jaar geleden was een tv met webaansluiting nog een uitzondering. Nu verkoopt bijna geen fabrikant ze meer zonder. Inmiddels heeft één op de drie huishoudens in Nederland een abonnement op een filmdienst via internet. De abonnementen zijn redelijk betaalbaar, u kunt een film of een serie bekijken wanneer het u uitkomt. Op uw pc, laptop of televisie. De beeldkwaliteit is over het algemeen uitstekend. En het is reclamevrij. U kiest op het beeldscherm een film uit, drukt op de startknop en kunt direct genieten, zonder eerst uren een film te hoeven downloaden.

Nadelen

Nadelen zijn er ook. Het aanbod van films is enigszins verspreid over in totaal een stuk of vijftien videodiensten. Wilt u toegang tot het complete aanbod, dan bent u al gauw ettelijke tientjes per maand kwijt aan abonnementen. En de films zijn bepaald niet allemaal nieuw. Dit heeft te maken met de 'betaalwindows': wil je een bioscoopfilm meteen uit de bioscoop aanbieden in een abonnement, dan kost dit veel geld voor de aanbieder. Normaliter komen de rechten voor films pas twee jaar na release beschikbaar voor abonnementen, en vaak nog veel later.

Kijken op afroep

Video-on-demand heten de webdiensten waarbij u op afroep en tegen betaling series en films kunt bekijken. Het van oorsprong Amerikaanse Netflix is binnen twee jaar uitgegroeid tot de grootste in Nederland. Eén op de zeven huishoudens heeft al een abonnement. Dat heeft de zender vooral te danken aan de tv-series die exclusief voor dit kanaal geproduceerd worden, zoals House of Cards en Orange is the New Black. Behalve series biedt Netflix (veelal oudere) films en documentaires. Wie veel nieuwe films verwacht, komt bij Netflix dus niet aan zijn trekken.

Steeds meer op eigen unieke tv-series
Daar komt langzaamaan wel verandering in, nu de filmindustrie doorkrijgt dat video-on-demand een prima middel is om illegaal downloaden te bestrijden. Zonder er iets voor te hoeven doen, incasseren de filmmaatschappijen jaarlijks 2,7 miljard euro aan filmrechten bij Netflix. Maar filmmaatschappijen zijn nog niet erg toeschietelijk met het ter beschikking stellen van nieuwe kaskrakers. Vandaar dat Netflix en HBO zich steeds meer toeleggen op eigen unieke tv-series. Volgend jaar komt Netflix met enkele Nederlandse speelfilms, exclusief voor abonnees.

Verschillende internetzenders: prijs en aanbod

Netflix
Netflix laat u een maand gratis grasduinen om de catalogus te verkennen. Pas wel op, want na die maand verlengt de dienst dit proefabonnement in een betaald abonnement. Veel films worden in Full HD aangeboden, dus de beeldkwaliteit is prima, maar wel afhankelijk van de kwaliteit van uw internetverbinding. Een basisabonnement kost 8 euro per maand, het uitgebreidere standaardabonnement een tientje. Er is zelfs een nog betere ultra-HD-kwaliteit, maar die kost 12 euro per maand. In het filmaanbod laten nieuwe speelfilms vaak meer dan een jaar op zich wachten. Kijk voor meer informatie op www.netflix.nl.

Pathé Thuis
Pathé Thuis kent geen abonnement, maar verhuurt films per stuk. De nieuwste films zijn hier vaak al binnen enkele maanden na de bioscooppremière te huur. Een nieuwe film kost in lage beeldkwaliteit 5 euro per keer, in HD-kwaliteit 6 euro. Oude films zijn goedkoper. Alle producties kunnen na betaling 48 uur lang bekeken worden, op maximaal vijf toestellen. Kijk voor meer informatie op www.pathe-thuis.nl.

Videoland
Videoland, eigendom van RTL, zet een gratis proefabonnement na twee weken om in een betaald abonnement van 10 euro per maand. Videoland heeft een behoorlijk aanbod en biedt ook veel Nederlandse films aan, plus eerder op tv uitgezonden RTL-series zoals Baantjer en Divorce en eigen series zoals Zwarte Tulp. U kunt er ook vrij recente bioscoopfilms huren. De prijs hiervan kan oplopen. Ze zijn na betaling 48 uur beschikbaar. Die beperking geldt niet voor films uit het abonnement. Kijk voor meer informatie op www.videoland.com.

HBO
HBO heeft een beperkt filmaanbod, maar des te meer ­eigen series, waaronder Game of Thrones en Girls. De prijzen van een maandabonnement schommelen rond de 15 euro; dit verschilt per kabelbedrijf dat dit kanaal doorgeeft. Kijk voor meer informatie op www.itshbo.nl.

Nlziet
Nlziet is een samenwerking van de publieke omroepen, RTL en SBS. Het internetkanaal toont voor 8 euro per maand alleen de programma’s van deze tv-zenders. De eerste maand is gratis. Uitzendinggemist.nl en Kijk.nl zijn een goed gratis alternatief (wel met reclame). Kijk voor meer informatie op www.nlziet.nl.

Popcorn Time
Popcorn Time is een gratis programma waar veel films en series opgekeken kunnen worden. Het is verboden om hiervandaan films en series van te kijken, maar er zijn (nog) geen boetes uitgedeeld. In landen zoals Duitsland en Denemarken zijn er wel (hoge) boetes aan gebruikers uitgedeeld.

Bron(nen):