Gratis overstapppen op Windows 10

Getty Images

Tot 29 juli 2016 kun je je pc nog gratis upgraden naar Windows 10. Daarna kost het geld. Waar moet je op letten?

Er valt veel te zeggen voor een overstap op Windows 10. Windows 10 lijkt vrij veel op Windows 8, maar dan zonder de tekortkomingen waarop zoveel kritiek was. Zo zijn het populaire startmenu en bureaublad weer terug als middelpunt van Windows. Andere aanpassingen in Windows 8, die ten faveure van het gebruik op smartphones en tablets waren toegevoegd, zijn op de pc juist weer naar de achtergrond geschoven. Windows 10 werkt verder een stuk sneller dan Windows 7 en is beter beveiligd dan Windows 7 en 8. Er zijn meer en betere apps beschikbaar en de communicatie tussen de pc, tablets en smartphones verloopt veel soepeler.

Kinderziektes opgelost

Omdat het inmiddels bijna een jaar geleden is dat Windows 10 uitkwam, zijn de meeste kinderziektes opgelost. Een aantal overstappers liep in de eerste maanden tegen problemen aan, waardoor ze ­gedwongen werden om terug te keren naar hun oorspronkelijke Windows-versie. Veel van die problemen kwamen voort uit het ontbreken van de juiste hulpprogramma’s (drivers) voor computerapparatuur en upgrades van software. Inmiddels is die situatie aanzienlijk verbeterd. Desondanks moet je voor overstappen op Windows 10 eerst goed controleren of de computer daarvoor geschikt is.

Alleen vanuit 7 of 8.1

Gratis upgraden naar Windows 10 kan alleen vanuit Windows 7 of 8.1. Gebruik je een ouder type Windows, dan moet je de volledige versie van Windows 10 kopen en installeren.

Merkcomputer
Als je een merkcomputer hebt, zoals HP of Acer, is het verstandig om op de website van de producent naar informatie over het upgraden naar Windows 10 te zoeken voordat je de overstap waagt. Problematische upgrades komen namelijk vaak voort uit een voor de fabrikant aangepaste versie van Windows. Ook staan er regelmatig specifieke drivers en andere (installatie)programma’s op een merkcomputer die problemen kunnen geven.

Controle en back-up

Als je bepaalde programma’s of apparaten, zoals een printer, vaak gebruikt, controleer dan op de website van de producent of Windows 10 ze ondersteunt. Windows 10 controleert voor upgraden zelf ook de apparatuur van de computer en geeft aan of overstappen mogelijk is. Dit is alleen niet altijd 100 procent waterdicht, zeker niet als het gaat om externe apparaten zoals printers.

Maak een back-up
Het is verstandig voor upgraden eerst de persoonlijke bestanden buiten de computer op te slaan als back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick of externe harde schijf. Ook is het een goed idee een herstelschijf te maken voor de oude Windows-versie. Zoek hiervoor in de Help van Windows op de term ‘herstelschijf’ en volg de instructies.

Upgrade installeren

Heb je een merkcomputer, kijk dan eerst op de website van de producent of er een speciaal installatieprogramma of een procedure voor Windows 10 beschikbaar is. Zo ja, gebruik dan dat programma in plaats van zelf direct vanuit ­Windows 7 of 8.1 over te stappen. In Windows 7 of 8.1 is standaard in de taakbalk rechtsonder het pictogram van Microsoft te zien: een schuin raampje met vier vierkantjes. Als je hierop klikt, kun je de ­upgrade downloaden en installeren. Als je dit pictogram niet ziet, kun je ook via de website van ­Microsoft upgraden.

Let op
Let er wel op dat je bij zelf downloaden via de link de goede versie kiest bij upgraden: 32-bits of 64-bits. Om te controleren welke versie je computer heeft, ga je naar het configuratiescherm. Klik op Systeem en beveiliging en daarna op Systeem. Bij Type systeem zie je om welke ­versie het gaat. Houd er rekening mee dat down­loaden en installeren van de upgrade naar Windows 10 een aantal uren kan duren. In die tijd kunt je de ­computer niet gebruiken.

Bron 
  • Plus Magazine