Veilig aanmelden in Windows 10

Getty Images

Met een gebruikersaccount in Windows 10 bent u veilig zolang u een goede aanmeldingsoptie kiest. PlusOnline bekijkt de verschillende mogelijkheden.

Aanmeldingsopties
Het is verstandig uw gebruikersaccount goed af te schermen tegen ongewenste toegang. Of dat nou van andere computergebruikers is of onbekenden. U wilt tenslotte graag dat uw gegevens niet voor iedereen te lezen en gebruiken zijn.

Windows 10 biedt verschillende aanmeldingsopties om uw account af te schermen. Die opties zorgen ervoor dat niemand zomaar verder komt dan het aanmeldingsscherm. Op die manier is uw account beschermd als Windows wordt opgestart of als Windows uit de slaapstand komt.

De opties voor aanmelden staan in het Instellingen venster:

 • Klik op de startknop.
 • Klik op het pictogram met het tandwiel (Instellingen).
 • Klik op Accounts.
 • Klik op de tab Aanmeldingsopties.

Aanmelding vereisen

Uw gebruikersaccount wordt altijd beschermd als Windows 10 wordt opgestart. Als u die bescherming ook wilt nadat Windows in de slaapstand is gegaan, moet u dat opgeven. Windows gaat in de slaapstand, als dat tenminste is ingesteld, als de computer een tijdje niet wordt gebruikt. Vooral op laptops is het een normale stand om de accu te sparen.

Bent u de enige die met de computer werkt en is er verder niemand in de buurt, dan is het niet altijd nodig Windows ook te beveiligen bij de slaapstand.

Het is verstandig om de optie Aanmelding vereisen op Als pc uit de slaapstand wordt gehaald te zetten, als er meer mensen makkelijk bij uw computer kunnen komen. Voor het aanzetten van deze optie moet u wel zijn aangemeld als administrator.

Wachtwoord

Uw gebruikersaccount is standaard afgeschermd met een wachtwoord. Dit stelt u in op het moment dat u een nieuw gebruikersaccount maakt. Als het gaat om een lokaal account, kan dat zonder wachtwoord werken. U loopt dan wel meer risico op uw computer.

 • Om uw wachtwoord te veranderen, klikt u bij Wachtwoord op Wijzigen. Om voor het eerst een wachtwoord te maken, klikt u op Toevoegen.
 • Als u eerder ook al een pincode had ingesteld voor uw account, moet u die nu eerst opgeven. Als u zich nog niet vaak heeft aangemeld met dit account, moet u eerst een controlecode laten mailen naar het mailadres bij uw account. Open dan de gestuurde mail en voer de code in. Klik op Volgende.
 • Typ eerst uw huidige wachtwoord bij Oud wachtwoord. Klik eventueel op het pictogram van het oog in het tekstvak om de ingetypte tekens te zien.
 • Typ daarna een nieuw wachtwoord bij Maak een wachtwoord. Kijk eventueel bij https://www.plusonline.nl/veilig-online/wachtwoord-het-slot-op-de-digitale-deur voor meer informatie over een goed wachtwoord.
 • Typ het nieuwe wachtwoord nogmaals bij Wachtwoord opnieuw invoeren.
 • Klik op Volgende.
 • Klik op Voltooien.

Voortaan meldt u zich aan in Windows en bij uw Microsoft account online met dit nieuwe wachtwoord.

Pincode

Een andere manier om u aan te melden bij uw gebruikersaccount is met een pincode. Dit lijkt op een pincode zoals u die bij uw bankrekening gebruikt, maar u mag wel meer dan vier cijfers, of andere tekens, gebruiken. Des te meer cijfers, des te veiliger de pincode.

Als u een pincode heeft ingesteld, kunt u daarna bij het aanmelden kiezen of u uw wachtwoord of pincode wilt gebruiken.

 • Klik bij Pincode op Toevoegen. Om uw bestaande pincode te wijzigen, klikt u op Wijzigen.
 • Bij een nieuwe pincode voert u eerst ter controle uw wachtwoord in en klikt op  Aanmelden. Bij het wijzigen van een bestaande pincode, geeft u eerst die pincode op.
 • Als u behalve cijfers ook letters en symbolen wilt gebruiken, klikt u eerst een vinkje bij Inclusief letters en symbolen.
 • Typ een pincode bij Nieuwe pincode.
 • Typ de pincode nogmaals bij Pincode bevestigen.
 • Klik op OK.

Als u nu voortaan op het aanmeldingsscherm van Windows komt, kunt u meteen de pincode in plaats van het wachtwoord typen. Als u wilt kiezen, klikt u op Aanmeldingsopties en kiest het pictogram voor Pincode of Wachtwoord.

Om de pincode te verwijderen:

 • Klik bij Pincode op Verwijderen.
 • Klik op Verwijderen.

Afbeeldingswachtwoord

Een bijzondere aanmeldingsmethode is het afbeeldingswachtwoord. Hiermee komt u binnen door een bepaald patroon over een foto te trekken. Dit is een bekende methode op smartphones en tablets met een touchscreen. Het is niet echt een handige aanmeldmanier op een pc of laptop. Het is beter een wachtwoord of pincode te gebruiken.

Wachtwoord vergeten

Het kan natuurlijk weleens gebeuren dat u uw wachtwoord of pincode vergeten bent. Klik in dat geval op het aanmeldingsscherm op Ik ben mijn wachtwoord vergeten of Ik ben mijn pincode vergeten. U wordt dan stap voor stap door een beveiligde procedure gevoerd, waarbij u een nieuw wachtwoord krijgt.

Privacy

Bijna helemaal onder in het venster Aanmeldingsopties staan bij Privacy nog twee belangrijke instellingen voor aanmelden.

Het is verstandig om Accountdetails weergeven op aanmeldingsscherm uit te laten staan. Anders kan iedereen bij uw computer op het aanmeldingsscherm bijvoorbeeld het e-mailadres bij uw account zien.

Zet Configuratie van mijn apparaat automatisch voltooien… aan. Dat zorgt ervoor dat na een Windows update, het aanmelden automatisch altijd goed wordt voltooid. Hiervoor gebruikt Windows dan de gegevens van het account waarin Windows opnieuw opstart na een update.