Aan de slag met OneDrive

Getty Images

Bestanden opslaan en bewerken in de cloud is erg populair. Met OneDrive van Microsoft werk je makkelijk en snel, helemaal vanuit Windows. Hoe gaat dat in zijn werk?

De cloud is een ruimte op ­internet waar je bestanden bewaart en eventueel bewerkt. Die webruimte is afgeschermd met een wachtwoord, zodat alleen jij toegang hebt tot je onlinebestanden.

Eigenlijk werkt de cloud niet veel anders dan de harde schijf op je pc. Je kunt er bijvoorbeeld bestanden naartoe kopiëren, in een bepaalde map zetten of verwijderen. Een voordeel van bestanden opslaan in de cloud is dat je er altijd bij kunt via internet. Ook als je niet achter je eigen computer zit. Op een andere computer ­gebruik je dan de internetbrowser om in te loggen in de cloudruimte. Of je gebruikt een app op je mobiel. Ook is de cloud handig als back-upmogelijkheid. Het is altijd verstandig belangrijke bestanden ergens buiten je computer te bewaren. De cloud is daarvoor een prima plek.

Geïntegreerd in Windows

Er zijn veel verschillende aanbieders van clouds. Een daarvan is Microsoft, die gratis cloudruimte aanbiedt onder de naam OneDrive. Als je ­Windows 10 gebruikt, krijg je ­automatisch gratis webruimte bij OneDrive bij. Het Microsoft-account dat je gebruikt voor inloggen in ­Windows, is ook meteen het account voor ­OneDrive. Je hoeft dus niet meer een apart account aan te maken met je persoonlijke gegevens.

Omdat OneDrive geïntegreerd is in Windows, werk je er erg makkelijk mee. Je hebt geen apart programma nodig: OneDrive is gewoon onderdeel van de Verkenner. Dat zorgt ­ervoor dat je ermee werkt alsof het een harde schijf op je computer is.

Activeren

Voordat je met OneDrive aan de slag gaat, moet je je eerst eenmalig aanmelden. Klik daarvoor in Windows 10 op het vergrootglas links op de taakbalk. Typ: onedrive. Klik op OneDrive. Je meldt je aan met je Microsoft-account. Typ je gebruikersnaam en klik op Volgende.

Typ je wachtwoord en klik op Aanmelden. Je kunt nu met OneDrive op je computer werken. Voor het werken met OneDrive op je smartphone of tablet is er een app (zie ­kader ‘OneDrive op de mobiel’).

Een map maken

OneDrive is onderdeel van de ­Verkenner. Je opent Verkenner door te klikken op het pictogram van de map op de taakbalk. In de lijst met belangrijke onderdelen en mappen links zie je OneDrive staan. Klik op OneDrive en de inhoud van je webruimte verschijnt in het vak rechts. Als je OneDrive nooit eerder hebt gebruikt, zal hier niets staan.

Gebruik, net als op je harde schijf, mappen voor het overzicht. Om een nieuwe map te maken in je OneDrive-ruimte, klik je op Nieuwe map op de werkbalk. Of je klikt met de rechtermuisknop in het lege vak rechts in de Verkenner, houdt de muis op Nieuw en vervolgens klik je op Map. Typ een naam voor de map en druk op Enter. De map wordt in je webruimte op internet aangemaakt. Als er een vinkje bij de nieuwe map staat, is hij klaar voor gebruik.

Er zit soms een korte tijd tussen je handeling en het afronden daarvan op OneDrive. Dat is het verschil met direct werken op de harde schijf: omdat het online gebeurt, duurt het iets langer.

Verplaatsen of kopiëren door te slepen

Als je een map op OneDrive gemaakt hebt, kun je er bestanden in zetten. Het handigst is om de twee vakken van de Verkenner te gebruiken. In het rechtervak open je de map met het bestand dat je wilt verplaatsen of kopiëren.

Stel dat je een kopie van een foto uit de map Afbeeldingen in de cloud wilt zetten. Klik in het linkervak van de Verkenner op Afbeeldingen. Dubbelklik daarna eventueel in het rechtervak op de map met de foto. In het linkervak open je vervolgens de gewenste map in OneDrive. Klik op de > voor OneDrive. Je ziet de nieuwe map.

Je kiest nu of je de foto wilt verplaatsen of kopiëren. Verplaatsen houdt in dat de foto in je OneDrive-ruimte wordt gezet en dat hij daarna wordt verwijderd van de harde schijf. Meestal gebruik je kopiëren, zodat er ook een versie van het bestand op de harde schijf blijft staan.

Om de foto te kopiëren, druk je eerst de Ctrl-toets in op het toetsenbord en houd je die ingedrukt. Sleep de foto nu vanuit het rechtervak op de juiste map in OneDrive in het linkervak. Laat de muisknop los en het bestand wordt naar je webruimte gekopieerd. Om een bestand te verplaatsen sleep je het op de map in OneDrive zonder de Ctrl-toets.

Klik op de map in OneDrive in het linkervak en je ziet de foto staan. Je kunt nu het bestand gewoon ­openen en bekijken door erop te dubbel­klikken.

Verplaatsen en kopiëren met het toetsenbord

Als je slepen lastig vindt, kun je een bestand ook met het toetsenbord kopiëren of verplaatsen. Klik op de foto in het rechtervak. Druk voor kopiëren gelijktijdig op de Ctrl- en de C-toets. Druk voor verplaatsen tegelijk op de Ctrl- en de X-toets. Open de gewenste map in OneDrive. Druk op de Ctrl- en de V-toets en het bestand wordt ingeplakt.

Je hoeft trouwens niet een voor een bestanden naar je OneDrive over te zetten. Meerdere bestanden kan ook. Houd daarvoor de Ctrl-toets ingedrukt en klik daarna een voor een op de bestanden die je mee wilt nemen. Sleep ze vervolgens allemaal tegelijk naar OneDrive of gebruik het toetsenbord.

Bestanden verwijderen

Een bestand verwijderen van ­One­Drive is eenvoudig. Klik voor het verwijderen simpelweg op het ­bestand en druk op de Delete-toets. Als gevraagd wordt om bevestiging: klik op Ja. Vanuit OneDrive ver­wijderde bestanden zijn eventueel nog via de internetbrowser vanuit de online-Prullenbak terug te zetten in OneDrive.

OneDrive op de mobiel

Een van de voordelen van OneDrive is dat het altijd bereikbaar is, zolang je maar een internetverbinding hebt. Op de smartphone en tablet kun je met OneDrive werken via de internetbrowser. Maar een stuk handiger is de OneDrive-app. Die download je vanuit de officiële store bij je apparaat. Ook via de app log je in met je Microsoft-accountgegevens. De werking van de app lijkt vrij veel op die van de internetbrowsertoepassing.
OneDrive is ook te gebruiken in verschillende apps, zoals Word en PowerPoint, voor het direct opslaan van documenten.

OneDrive via de browser

Als je geen pc met Windows bij de hand hebt, is OneDrive altijd nog bereikbaar op een andere computer met een ander besturingssysteem. Surf daarvoor naar onedrive.live.com. Als je niet ­automatisch in je webruimte komt, klik je rechtsboven op Aanmelden. Typ het mailadres van je account en klik op Volgende. Typ je wachtwoord en op Aanmelden. Klik eventueel de reclame voor betaalde extra ruimte weg.

Je komt in je webruimte, die verdeeld is in een aantal standaardmappen plus de mappen die je zelf gemaakt hebt. Klik op een map om de bestanden daarin te zien. Klik daarna op het bestand, zoals een foto, om hem te openen. Een bestand online delen met anderen, downloaden en meer krijg je voor elkaar door je muis op het bestand te houden en dan een vinkje in het rondje te klikken. Kies daarna in de ­werkbalk wat je wilt doen. Als je klaar bent, sluit je af door rechtsboven op het pictogram met het poppetje of je ­accountpictogram en daarna op ­Afmelden te klikken.