Windows 10: Anniversary update

Getty Images

De nieuwste versie van Microsoft Windows bestaat een jaar. Tijd voor een verjaardagsupdate! U leest hier welke veranderingen en nieuwe functionaliteiten Microsoft heeft doorgevoerd. Ook gaan we in op het oplossen van enkele vervelende problemen bij het updaten.

Op 2 augustus was het zover: Windows 10 is jarig! Deze maand krijgt iedereen een verjaardagsupdate voorgeschoteld. Wat is er allemaal verbeterd?

- Spraakassistent Cortana ondersteunt nog altijd niet de Nederlandse taal, maar toch kunnen we er gebruik van maken. Dat komt omdat u voortaan een andere taal kunt selecteren, die niet afhankelijk is van uw locatie. De Engelse Cortana staat dus tot onze beschikking. Cortana krijgt ook een plek op het vergrendelscherm van Windows 10. Dat maakt het mogelijk om de spraakassistent nog makkelijker te benaderen, zonder dat je eerst hoeft in te loggen.

- Windows Ink heeft nieuwe functies voor liefhebbers die met een stylus werken. Zo kunt u gebruik gaan maken van 'sticky notes' voor post it-gerelateerde zaken, Screen Sketch voor aantekeningen en Sketchpad voor schetsen. Ook kunt u bijvoorbeeld gebruik gaan maken van de stylus bij Kaarten zodat u zelf een route kunt uittekenen.

- Edge krijgt een grote update. De vervanger van Internet Explorer gaat werken met extensies, net zoals Firefox en Chrome. Mocht u graag gebruik maken van handige programma's als LastPass, dan is dat dus mogelijk. Ook is Edge toegankelijker gemaakt voor onder andere slechtzienden.

- Windows 10 is veiliger geworden. Als u een andere virusscanner heeft, kunt u tegelijkertijd gebruik maken van Windows Defender. Het ingebouwde programma van Windows zorgt er dan voor dat uw apparaat zo nu en dan gescand wordt. U kunt zelf instellen of u de programma's naast elkaar wil gebruiken.

U schakelt de optie in door op de Startknop te klikken, te kiezen voor het tandwiel linksonder en dan te gaan naar Bijwerken en beveiliging / Windows Defender. Zet nu de schakelaar om bij de optie Beperkt periodiek scannen. Het kan zijn dat Windows Defender eerst nog ingeschakeld moet worden. Klik daarvoor bovenin het scherm op Windows Defender inschakelen en daarna op Inschakelen.

- Windows Hello: het wordt mogelijk op uw tablet in te loggen op websites door middel van vingerafdruk, een irisscan of gezichtsherkenning.

- Het startmenu. Het blijft een heet hangijzer. Er zijn weer wat dingen aan veranderd: de aanklikbare tegels blijven intact en besparen u voortaan werk. U komt voortaan op het bericht terecht waar u ook daadwerkelijk op klikt als je de tegel selecteert. Verkennen, instellingen en aan/uit verhuizen een stukje naar links. De rest van de ruimte wordt gebruikt om makkelijker bij uw apps te kunnen komen.

- Donkere modus: is de accu van uw laptop snel leeg? De stroombesparende donkere modus biedt uitkomst. Met de nieuwe optie kunt u alles in een donkere modus krijgen, dus ook uw e-mail en de kalender. Niet aan te raden voor slechtzienden.

- Emoji zijn nu beschikbaar in zes verschillende huidtinten, worden groter afgebeeld en hebben meer detail.

Loopt Windows 10 vaak vast?

Zoals gebruikelijk bij Microsoft zijn er een aantal mensen die bij de update problemen ondervinden. In dit geval waren er meldingen van vastlopers. Dat lijkt te liggen aan het gebruik van solid state disks (SSDs, een speciaal soort harde schijven) als locatie van het besturingssysteem, in combinatie met opslag van data en apps op een ander opslagmedium, zegt Microsoft. Het werkt momenteel aan een oplossing van het probleem.

In de tussentijd kan men de problemen omzeilen door in Safe Mode te werken - wat niet echt een aantrekkelijke optie is natuurlijk - of door terug te keren naar een eerdere 'build' van Windows 10. Eén methode is gebruikmaken van de Recovery Console. Die bereikt men door na het opkomen van het inlogscherm te herstarten met de Shift-toets ingedrukt. Bij de opties die dan op het scherm verschijnen kan men bij Problemen oplossen, geavanceerde opties de keuze 'eerdere build' aanklikken.

Lukt dat niet, dan kan dat in de veilige modus ook via de Settings-app. Daar moet u dan de optie Update & beveiliging kiezen, en dan het tabje Herstel. De button Start bij het kopje Terug naar een eerdere Build zet dan het proces in werking om de Anniversary Update terug te draaien. Om te voorkomen dat hij gelijk terugkomt moet u Automatisch updaten even tijdelijk uitzetten

Foutmeldingen

Soms mislukt de update. Het is dan belangrijk om te weten wat het probleem is, zodat u online een oplossing kunt vinden.

U kunt de code vinden bij

  • Open Instellingen
  • Klik op Bijwerken & veiligheid
  • Klik op Windows Update
  • Klik op Geavanceerde Opties/Instellingen.
  • Klik op de Bekijk je updategeschiedenis.

Klik op de update die zojuist mislukt is. Als het goed is ziet u een foutcode.

Codes

0x800F0922 en 0xc1900104

Dit betekent dat u geen verbinding kunt maken met de update-servers van Microsoft. Of het betekent dat u niet genoeg vrije ruimte op uw computer heeft. Herstart uw computer en probeer het opnieuw. Controleer eventueel of u nog genoeg vrije ruimte heeft op uw harde schijf.

0x80200056

Deze code betekent dat het updaten werd verstoord. Bijvoorbeeld door per ongeluk te resetten tijdens de updates, of stroomuitval. Probeer het nog een keer.

0x80070070 – 0x50011
0x80070070 – 0x50012
0x80070070 – 0x60000


Deze codes wijzen ook op een probleem met de beschikbare ruimte. Controleer uw harde schijf.

0xC1900200 – 0x20008
0xC1900202 – 0x20008


Bij deze codes haalt uw computer de minimumsysteemeisen niet. Die kans is vrij klein als u Windows 10 al kunt draaien. Het enige verschil tussen de oude versie en de nieuwe update is dat uw computer 2GB RAM (werkgeheugen) moet hebben. Is dit niet het geval, ga dan naar een computerwinkel om dit te laten installeren.

Heeft u een foutcode die wij niet hebben genoemd? U kunt Microsoft hier om hulp vragen.

Auteur