Windows 10: Anniversary update

De nieuwste versie van Microsoft Windows bestaat een jaar. Tijd voor een verjaardagsupdate! U leest hier welke veranderingen en nieuwe functionaliteiten Microsoft heeft doorgevoerd. Ook gaan we in op het oplossen van enkele vervelende problemen bij het updaten.

Op 2 augustus was het zover: Windows 10 is jarig! Deze maand krijgt iedereen een verjaardagsupdate voorgeschoteld. Wat is er allemaal verbeterd?

- Spraakassistent Cortana ondersteunt nog altijd niet de Nederlandse taal, maar toch kunnen we er gebruik van maken. Dat komt omdat u voortaan een andere taal kunt selecteren, die niet afhankelijk is van uw locatie. De Engelse Cortana staat dus tot onze beschikking. Cortana krijgt ook een plek op het vergrendelscherm van Windows 10. Dat maakt het mogelijk om de spraakassistent nog makkelijker te benaderen, zonder dat je eerst hoeft in te loggen.

- Windows Ink heeft nieuwe functies voor liefhebbers die met een stylus werken. Zo kunt u gebruik gaan maken van 'sticky notes' voor post it-gerelateerde zaken, Screen Sketch voor aantekeningen en Sketchpad voor schetsen. Ook kunt u bijvoorbeeld gebruik gaan maken van de stylus bij Kaarten zodat u zelf een route kunt uittekenen.

- Edge krijgt een grote update. De vervanger van Internet Explorer gaat werken met extensies, net zoals Firefox en Chrome. Mocht u graag gebruik maken van handige programma's als LastPass, dan is dat dus mogelijk. Ook is Edge toegankelijker gemaakt voor onder andere slechtzienden.

- Windows 10 is veiliger geworden. Als u een andere virusscanner heeft, kunt u tegelijkertijd gebruik maken van Windows Defender. Het ingebouwde programma van Windows zorgt er dan voor dat uw apparaat zo nu en dan gescand wordt. U kunt zelf instellen of u de programma's naast elkaar wil gebruiken.

U schakelt de optie in door op de Startknop te klikken, te kiezen voor het tandwiel linksonder en dan te gaan naar Bijwerken en beveiliging / Windows Defender. Zet nu de schakelaar om bij de optie Beperkt periodiek scannen. Het kan zijn dat Windows Defender eerst nog ingeschakeld moet worden. Klik daarvoor bovenin het scherm op Windows Defender inschakelen en daarna op Inschakelen.

- Windows Hello: het wordt mogelijk op uw tablet in te loggen op websites door middel van vingerafdruk, een irisscan of gezichtsherkenning.

- Het startmenu. Het blijft een heet hangijzer. Er zijn weer wat dingen aan veranderd: de aanklikbare tegels blijven intact en besparen u voortaan werk. U komt voortaan op het bericht terecht waar u ook daadwerkelijk op klikt als je de tegel selecteert. Verkennen, instellingen en aan/uit verhuizen een stukje naar links. De rest van de ruimte wordt gebruikt om makkelijker bij uw apps te kunnen komen.

- Donkere modus: is de accu van uw laptop snel leeg? De stroombesparende donkere modus biedt uitkomst. Met de nieuwe optie kunt u alles in een donkere modus krijgen, dus ook uw e-mail en de kalender. Niet aan te raden voor slechtzienden.

- Emoji zijn nu beschikbaar in zes verschillende huidtinten, worden groter afgebeeld en hebben meer detail.

Loopt Windows 10 vaak vast?

Zoals gebruikelijk bij Microsoft zijn er een aantal mensen die bij de update problemen ondervinden. In dit geval waren er meldingen van vastlopers. Dat lijkt te liggen aan het gebruik van solid state disks (SSDs, een speciaal soort harde schijven) als locatie van het besturingssysteem, in combinatie met opslag van data en apps op een ander opslagmedium, zegt Microsoft. Het werkt momenteel aan een oplossing van het probleem.

In de tussentijd kan men de problemen omzeilen door in Safe Mode te werken - wat niet echt een aantrekkelijke optie is natuurlijk - of door terug te keren naar een eerdere 'build' van Windows 10. Eén methode is gebruikmaken van de Recovery Console. Die bereikt men door na het opkomen van het inlogscherm te herstarten met de Shift-toets ingedrukt. Bij de opties die dan op het scherm verschijnen kan men bij Problemen oplossen, geavanceerde opties de keuze 'eerdere build' aanklikken.

Lukt dat niet, dan kan dat in de veilige modus ook via de Settings-app. Daar moet u dan de optie Update & beveiliging kiezen, en dan het tabje Herstel. De button Start bij het kopje Terug naar een eerdere Build zet dan het proces in werking om de Anniversary Update terug te draaien. Om te voorkomen dat hij gelijk terugkomt moet u Automatisch updaten even tijdelijk uitzetten

Foutmeldingen

Soms mislukt de update. Het is dan belangrijk om te weten wat het probleem is, zodat u online een oplossing kunt vinden.

U kunt de code vinden bij

  • Open Instellingen
  • Klik op Bijwerken & veiligheid
  • Klik op Windows Update
  • Klik op Geavanceerde Opties/Instellingen.
  • Klik op de Bekijk je updategeschiedenis.

Klik op de update die zojuist mislukt is. Als het goed is ziet u een foutcode.

Codes

0x800F0922 en 0xc1900104

Dit betekent dat u geen verbinding kunt maken met de update-servers van Microsoft. Of het betekent dat u niet genoeg vrije ruimte op uw computer heeft. Herstart uw computer en probeer het opnieuw. Controleer eventueel of u nog genoeg vrije ruimte heeft op uw harde schijf.

0x80200056

Deze code betekent dat het updaten werd verstoord. Bijvoorbeeld door per ongeluk te resetten tijdens de updates, of stroomuitval. Probeer het nog een keer.

0x80070070 – 0x50011
0x80070070 – 0x50012
0x80070070 – 0x60000

Deze codes wijzen ook op een probleem met de beschikbare ruimte. Controleer uw harde schijf.

0xC1900200 – 0x20008
0xC1900202 – 0x20008

Bij deze codes haalt uw computer de minimumsysteemeisen niet. Die kans is vrij klein als u Windows 10 al kunt draaien. Het enige verschil tussen de oude versie en de nieuwe update is dat uw computer 2GB RAM (werkgeheugen) moet hebben. Is dit niet het geval, ga dan naar een computerwinkel om dit te laten installeren.

Heeft u een foutcode die wij niet hebben genoemd? U kunt Microsoft hier om hulp vragen.

12 Comments

Door MC Stubenitsky (niet gecontroleerd) op ma, 24-10-2016 - 23:14

Als jaren lang Windows gehaat wegens de problemen. derhalve overgestapt op Linux met een moderne nieuwe PC. Tot ik een bericht kreeg op een oude Windows 8.1 PC dat de nieuwe versie Windows 10 gratis zou komen. Er zit een adder onder het gras was mijn eerste reactie. Toch aangemeld.
Wonder oh wonder ik kon Windows 10 downloaden, zonde problemen. De HD helemaal gewist en de nieuwe versie met argwaan geïnstalleerd. Ging vlekkeloos! Mijn oude pc is nu sneller dan de Linux PC, het uitschakelen duurt lang maar dat vind ik geen bezwaar.
Het werkt perfect, geen HD opschonen, tevens de gratis Libre Office programma's geïnstalleerd, werkt ook geweldig. Ik ben nu echt voor het eerst blij met Windows besturingssysteem en absoluut geen negatieve ervaringen.
Mijn oude PC is nu hyper modern! even snel als mijn nieuwe Linux PC !

Door carry (niet gecontroleerd) op do, 8-9-2016 - 01:55

in windows 10 sluit m'n pc óf niet af óf start niet op als ik de shift knop gebruik. bij opstarten of afsluiten tegelijk de shift knop gebruiken was een tip, maar helpt dus niet bij allebei. moet toch 1x "cold turkey" afsluiten of opstarten..........heel irritant en ook niet goed voor de pc denk ik. bedankt microsoft...niet!!!!!!!!!!!

Door Hans Martijn (niet gecontroleerd) op do, 25-8-2016 - 21:25

Waarom geen iMac gekocht? Probleemloos en je krijgt een heleboel programma's gratis.

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 16:31

Het is te gek voor woorden dat je als ondeskundige op allerlei manieren verplicht wordt (bank/overheid) een computer (met Windows) aan te schaffen, een internet abonnement af te sluiten en aan je lot wordt overgelaten als door verplichte updates je computer en/of randapparatuur niet meer naar behoren werkt.

Door Joop (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 21:49

Als het goed is dan heb je toch een back-up ????

Door Michel (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 16:54

Is simpel zelf te doen,.

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 16:13

ik heb helaas ook geupdate, windows gaf aan dat mijn pc (sony vaio) geschikt was. daarna zwart scherm en met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. kosten 100 euro, nu weer met windows 7. windows bedankt voor al uw pop ups om te upgraden en de melding dat de laptop geschikt was. als miljardenbedrijf zou ik graag mijn honderd euro willen claimen maar waar kan ik terecht?????

Door kees Bastiaans (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 14:52

Sinds ik Windows 10 heb, krijg ik elke keer wanneer ik naar de volgende regel enter
een hoofdletter en dat is erg vervelend en irritant. Zou U mij kunnen helpen om die
hoofdletter weg te krijgen?
Kan iemand mij helpen?

Door de Jonge (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 22:37

Bij mij hetzelfde euvel.Na verwijderen van de updatemanager was het euvel verholpen/ Dit ook al eens gehad met een intel drivermanager. Van de vijf starts gingen er twee fout. Een PC blad gaf toen de oplossing=verwijder hulpmanagers!!

Door Marie -Josė (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 17:47

Ik heb een bedrijf mijn pc laten updaten met Windows 10 en nu kan ik er niets meer mee kosten 90 euro's