Veiligheidsproblemen in Windows? Dit moet je doen

Getty Images

Soms verschijnen er berichten in de media over ernstige veiligheidsproblemen in Windows. Het is dan verstandig als computergebruiker snel in te grijpen.

Lekken in Windows

Microsoft, de maker van Windows, wil natuurlijk dat zijn product zo veilig mogelijk is. Toch gaat dat weleens mis. Er wordt bijvoorbeeld een veiligheidsprobleem gevonden. Vaak gaat het dan om een recent ontdekt lek in Windows dat er soms al jaren in verborgen zit.

Zo’n lek kan soms ontdekt worden doordat computercriminelen er gebruik van maken. Maar ook worden regelmatig bij veiligheidscontroles door goede computerhackers lekken naar boven gebracht.
Als er een belangrijk veiligheidslek in Windows gevonden wordt, zie of hoor je hierover vaak snel iets in de media. Dat gebeurde bijvoorbeeld in juni van dit jaar, toen er een flink veiligheidsprobleem in Windows werd ontdekt. De vraag is dan natuurlijk: wat kan en moet jij doen als Windows gebruiker?

Wat te doen?

Soms staat de oplossing voor een veiligheidslek in de berichtgeving rond het probleem, maar dat is niet altijd en in alle media zo. Als het een specifiek probleem is met een bepaalde instelling in Windows, kun je soms zelf die instelling aanpassen met behulp van de aanwijzingen in de media. Maar die mogelijkheid is er niet altijd. Soms gaat het om een instelling waar alleen ver gevorderden bij kunnen of is er een ander probleem.

Gelukkig zal bij een gevonden veiligheidslek Microsoft zo snel mogelijk een oplossing voor het probleem ontwikkelen. Die oplossing wordt daarna beschikbaar gesteld in de vorm van een tussentijdse Windows update.

Windows update installeren

Het gebeurt vaak dat een tussentijdse reparatie update voor Windows al automatisch is geïnstalleerd zonder dat je het direct doorhad. Maar voor de zekerheid is het bij een Windows veiligheidsprobleem toch verstandig zelf ook nog even naar de nieuwste updates te zoeken en die te laten installeren. Dit de dagen daarna nog even herhalen kan ook geen kwaad. Soms is een veiligheidsprobleem niet direct opgelost en volgt er nog een extra update.

Windows 10 updaten doe je zo:

•    Sla geopende bestanden op en sluit alle geopende programma’s.
•    Klik op de start knop.
•    Klik op het tandwiel (Instellingen).
•    Klik op Bijwerken en beveiliging.
•    Klik op Naar updates zoeken.
•    Als er updates zijn gevonden: Klik op Downloaden en installeren.

Update actief maken

Meestal moet na het downloaden van Windows updates de computer opnieuw worden opgestart voordat de updates actief worden. Er verschijnt dan een venstertje rechtsonder op je scherm waarin dit staat. Je geeft daarin op of de computer meteen opnieuw opgestart moet worden of later pas wanneer je klaar bent op de computer. 
Bij problemen met Windows is het aan te raden meteen de nieuwste updates actief te maken door de pc opnieuw op te starten. Let er wel op dat je eventueel geopende bestanden opslaat en geopende programma’s sluit, anders raak je wijzigingen in die bestanden kwijt.

Dus als het downloaden klaar is:

•    Sla geopende bestanden op en sluit alle geopende programma’s.
•    Klik op Nu opnieuw opstarten.

Om te zien hoe je Windows updates downloadt en installeert kun je ook de bovenste video bekijken op Video's: Windows 10 updaten en update gebruikerstijden aanpassen | PlusOnline  

Andere Windows versies

Veiligheidsprobleem gelden soms niet alleen voor Windows 10, maar ook Windows 8 en 7. Update in die gevallen ook Windows. Dat werkt grotendeels hetzelfde als voor Windows 10. Zoek eventueel via het zoekvak in de taakbalk op Windows update om het venster voor het updaten van Windows te vinden.

Auteur