Spar start experiment met kassaloze supermarkt

Getty Images

Geen rijen, gedoe met zegeltjes, smurfen of voetbalplaatjes of een kassamedewerker die op zijn eigen tempo klanten helpt. Klanten die haast hebben kunnen vanaf woensdag 4 april terecht bij een geheel kassaloze supermarkt.

De supermarktketen Spar introduceert het kassaloze systeem, Skippen, bij Spar University Utrecht, de proeftuin van het supermarktbedrijf met negen winkels op universiteitsterreinen. Bezoekers van de winkel scannen met hun telefoon zelf de producten en rekenen af met ABN Amro's betaaldienst Tikkie. Geen wachtrijen, en je staat zo weer buiten. Maar ook andere supermarktgiganten timmeren aan de weg. Albert Heijn heeft in de gemakswinkel ''AH To Go'' op het Zaanse hoofdkantoor het principe ''Tap To Go'' ('tap, grab and go') uitgetest. Met een Android-telefoon of een speciaal pasje kunnen klanten elektronische schapkaartjes scannen, het product pakken en het afrekenen gaat daarna helemaal automatisch.

'Die test beschouwen wij als geslaagd', verklaart Jan-Willem Dockheer, algemeen directeur AH To Go. 'Klanten vinden het geweldig leuk om te doen, of ze nu haast hebben of niet. Door de snelle transacties komen mensen vaker en spenderen meer. De klant die echt haast heeft, is nu geen drie minuten meer binnen maar is er binnen twintig seconden in en uit.'

Hoe zit het met de privacy?

Supermarktketens zijn over de hele wereld nog steeds op zoek naar de beste techniek die de pinpas overbodig maakt. Die methodes verschillen ook flink per land. In VS zijn betalingen via NFC-chip — een antenne in de mobiele telefoon — populair, terwijl Azië met name gebruik maakt van QR-codes — een vierkante variant op de streepjescode. Het Amerikaanse 7-Eleven heeft in Zuid-Korea een onbemande winkel waarbij klanten zich met hun handpalm identificeren en betalen. In China wordt dan weer getest met geluidsgolven, stemherkenning en andere biometrische kenmerken bij het afrekenen. Het Franse Auchan gaat nog een stap verder. Met de start-up Wheelys gaat de supermarkt in China naar klanten toe met een soort SRV-wagen die zonder personeel en zonder kassa's door de stad rijdt.

Terwijl veel bedrijven voorzichtig zijn met vertellen welke data van de klant gebruikt worden — uit vrees voor privacyschandalen — is de Spar University daar open over. 'Met onze app en Skippen krijgen we de beschikking over meer relevante aankoopdata om klanten betere deals te bieden', zegt initiatiefnemer Erwin Binneveld. 'Denk aan alerts als “Alweer koffie? Vandaag een gevulde koek van ons” of "Let op: er zitten noten in deze reep“.' Gebruikers van de applicatie geven vooraf toestemming om dergelijke berichten te ontvangen.

Komt er een revolutie?

Financiële dienstverleners zijn minder enthousiast. 'Betalen is een noodzakelijk kwaad', zegt Arjan Bol, landenmanager van creditcardmaatschappij Mastercard. Betaaloplossingen als die van Spar kosten eerder meer dan minder tijd, is zijn ervaring. 'Door betalen sexy te maken, verander je geen consumentengedrag. Het succes van Uber is niet het betalen, maar de combinatie van een lage prijs en het gebruiksgemak van de app. Contactloos betalen is zo dominant in Nederland, die techniek is bijna niet te verslaan. We gaan de komende jaren heel veel experimenten zien waarvan de meeste zullen mislukken.'

De bank ING wordt ook veel benaderd om mee te denken over nieuwe betaaloplossingen, vertelt Roel Popping, directeur betalen bij de bank. ING heeft op het moment een aantal gesprekken en pilots lopen met supermarkten, grote retailbedrijven maar ook partijen als incassobureaus en luchtvaartmaatschappijen. Maar het ei van Columbus is nog niet gevonden. ‘Alles wat je nu ziet, is per definitie een tussenoplossing.’ aldus Popping.

Bron: Financieel Dagblad

Auteur