Tussen computer en televisie: Apple tv

Er zijn veel handige apparaten als uitbreiding voor Apple computers te koop. Een van de meest interessante is Apple tv: een klein boxje waarmee u hoge kwaliteit beeld en geluid van uw computer of internet op tv tovert.

Wat is Apple tv?

Op het eerste gezicht is het weinig meer dan een licht, zwart doosje van 10 bij 10 centimeter. Bij nadere beschouwing vallen de verschillende in- en uitgangen op: HDMI, optisch geluid, netwerk en micro-USB (voor onderhoudsdoeleinden). Plus een kleine zilveren afstandsbediening met een paar knoppen.

Mediaspeler is de term die al snel in u opkomt. Bijna goed: het is de Apple versie van een media-ontvanger. Het verschil tussen die twee apparaten is niet erg groot, behalve dan dat er geen losse harde schijven of geheugenkaarten kunnen worden aangesloten op de Apple tv. Apple tv heeft verschillende mogelijkheden. Een daarvan is het direct bekijken van internetcontent op uw tv: in HD-kwaliteit en zonder tussenkomst van een computer. Daarnaast is deze mediaontvanger de schakel tussen Apple computers (iMac, iPad, iPhone en iPod) en een tv of een audioset.

Internetcontent

De tijd dat u video’s en muziek van internet alleen op uw computer kon bekijken, ligt alweer een poosje achter ons. Zo is de Apple tv direct aan te sluiten op internet: zowel bedraad als draadloos via uw thuisnetwerk. Heeft u eenmaal een connectie, dan krijgt u de keuzemogelijkheid uit een aantal aanbieders van video, muziek of een combinatie van de twee.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • YouTube - de grootste online videogemeenschap.
  • Vevo - aanbieder van muziekclips van bekende en minder bekende artiesten.
  • Netflix - aanbieder van films, documentaires en tv-series voor een lage, vaste prijs per maand.
  • iTunes festival - live concerten bij u thuis.
  • Flickr - zeer grote video- en fotodeel website.
  • iTunes - de uitgebreide winkel van Apple waarin u thuis video’s en muziek kunt huren of kopen. Deze zijn direct te bekijken en beluisteren met Apple tv. 
  • En ook niet onbelangrijk: vele duizenden internetradiostations in alle mogelijke genres.

Bij sommige aanbieders heeft u een account nodig om te kunnen kijken of luisteren, zoals bij Netflix en iTunes. Andere zijn vrij toegankelijk of bieden extra mogelijkheden met een account, zoals het maken van afspeellijsten bij Vevo.

Mediaschakel

Apple tv functioneert ook als handige mediaschakel tussen uw Apple computers en tv en stereo-installatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de app iTunes, om mediabestanden vanaf uw computers  te bekijken en beluisteren. Dit zorgt er dus voor dat u uw computerapparatuur niet meer een voor een met speciale kabels met een tv of stereo hoeft te verbinden. In plaats daarvan wordt de draadloze Apple standaard voor het verzenden van informatie Airplay gebruikt. Dit scheelt niet alleen een hoop gedoe maar geeft u ook de mogelijkheid al uw muziek te beluisteren en beeld te bekijken op hoge kwaliteit.

Voor connectie met een tv wordt een HDMI-kabel gebruikt, die overigens niet is meegeleverd met de Apple tv. Andere soorten verbindingen zijn er niet, maar bijna iedere tv heeft tegenwoordig meerdere HDMI-aansluitingen. U heeft daarmee ook al een goede audio-verbinding. Het kan echter nog beter, door de optische audio-connectie te gebruiken. U kunt deze eventueel ook reserveren voor verbinding met een versterker, zodat u muziek op de hoogste kwaliteit kunt afspelen.

Als u een mediaserver in uw thuisnetwerk heeft opgenomen, is de inhoud hiervan ook met behulp van Apple tv afspelen. Voor de bediening gebruikt u dan bijvoorbeeld een iPad. Dit maakt het ook indirect mogelijk om video en muziek vanaf een harde schijf aangesloten op de server af te spelen. Ook is beeld direct vanaf een Apple apparaat via Apple tv door te sturen naar uw televisie. Op die manier kunt u een iPad game in groot formaat spelen en zijn bijvoorbeeld websites op uw tv bekijken. Een leuke toepassing daarvan is Uitzending gemist inhalen op tv-formaat in plaats van op het kleine scherm van uw iPad.

Er zit een kleine afstandsbediening bij de Apple tv, die voldoet voor de meeste basishandelingen maar wel zijn beperkingen heeft. Het kan daarom handig zijn de bediening over te laten aan de Remote app voor uw iPad of iPhone: https://www.apple.com/nl/apps/remote. Dat maakt bijvoorbeeld het intypen van tekst voor het zoeken naar een bepaalde artiest of film een stuk makkelijker.

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!