We volgen massaal lessen via internet

Bijlessen voor school, fotografie, taalles; online lessen worden populairder, ook onder senioren. "Vroeger was er eigenlijk nooit tijd voor muzieklessen. Dat haal ik nu dubbel en dwars in."

Dat blijkt uit een enquête van Onlinestarsacademy.nl onder 400 respondenten. Een derde van de cursisten op internet is 60 jaar of ouder.

Trend

Michel Penterman van de muziekles-website Learningfromstars.nl ziet een duidelijke stijging van ouderen die online lessen volgen: "Zelf geef ik al zes jaar gitaarles via Gitaarles.nl en het valt mij op de gemiddelde cursist steeds ouder wordt." Dat is ook zichtbaar bij Cor Bakker, die online pianolessen verzorgt. "Mijn oudste klant is 84, zijn oudste klant 87."

Penterman heeft wel een verklaring voor deze trend op internet: "Veel mensen hadden vroeger vaak geen geld of tijd. Of ze mochten van hun ouders geen instrument bespelen. Senioren gaan ook minder vaak de deur uit dan jongere mensen, dus online lessen volgen biedt een uitkomst. Bovendien zijn de kosten op internet veel lager dan een les van een docent."

Digitalisering

Een andere verklaring voor de trend is natuurlijk digitalisering. Ook ouderen voelen zich steeds meer thuis op internet. "Ze zijn handig met zowel computer, iPad of tablet en schromen niet meer om via internet te betalen", zegt Penterman. "Opvallend is dat de meeste klanten ons vroeger via Google en YouTube vonden, maar tegenwoordig komen ze vooral via Facebook bij ons terecht."

Persoonlijke redenen

Jos van Heteren (65) uit Berkel en Rodenrijs is een enthousiaste online cursist: "Vroeger kwam het er nooit van, het was altijd werken en werken. Ik ben dan ook een echte laatbloeier. Op mijn 45ste ben ik lid geworden van een harmonie. Ik speelde tuba, maar sinds tien jaar ook keyboards en nog later piano."

Die pianolessen worden verzorgd door Cor Bakker. "Ik ben al jaren trouwe fan van Cor. Online biedt zoveel meer mogelijkheden. Het prettige is vooral dat je niet meer naar groepslessen in een muziekschool hoeft en de lessen kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Al is het midden in de nacht."

Bron(nen):