Een tablet kopen: maar welke? Hier moet je op letten

Het begon met een eerste iPad in 2010. Nu kunt u kiezen uit honderden typen en merken tablets. Maar welke past het beste bij u? Een overzicht van de mogelijkheden.

De iPad

De iPad is de tablet-reeks van producent Apple met het besturingssysteem iOS. De goedkoopste iPad, de iPad mini, kost bijna 300 euro. Voor de duurste versie, de iPad Pro, betaalt u meer dan 1200 euro. Maar die is dan ook vooral gericht op het bedrijfsleven.

Apple komt regelmatig met een nieuwe generatie iPad’s op de markt, met een verbeterd scherm, snellere processor en betere camera’s. Op dit moment zijn er drie typen iPad’s actueel. De iPad mini heeft een klein scherm van 7,9 inch (een inch is 2,5 cm). De iPad Air heeft het meest gangbare formaat van 9,7 inch. De iPad Pro is 12,9 inch groot en wordt vaak gebruikt in combinatie met een los toetsenbord als een soort laptop. Oudere modellen als de iPad 4 zijn ook nog wel verkrijgbaar bij een beperkt aantal winkels.

Voor alle actuele iPad-modellen geldt dat ze dun, sterk en relatief licht zijn. Ook zijn alle onderdelen van hoge kwaliteit, zoals het touchscreen en de camera’s. U krijgt dus in ieder geval waar voor uw geld.

Een nadeel van de iPad is dat er geen losse geheugenkaart in kan. U zit dus vast aan het ingebouwde geheugen. U kunt wel een draadloze geheugenuitbreiding als de SanDisk Connect gebruiken, maar dan bent u een stuk duurder uit dan met een geheugenkaartje. Ook heeft de iPad slechts een aansluitpunt voor opladen en USB.

Android

Na een inhaalspurt heeft Android de iPad inmiddels ingehaald als best verkochte type tablet. Dat komt onder andere doordat Android een gratis besturingssysteem is dat door alle tabletfabrikanten mag worden gebruikt. Dit betekent ruime concurrentie en dus veel merken, soorten, maten en prijzen. Android-tablets zijn dan ook al te koop voor rond de 100 euro.
Goedkope Android-tablets hebben wel hun beperkingen: een kleiner en lagere kwaliteit scherm, minder geheugenruimte en snelheid, slechtere camera’s. Ook wordt het touchscreen bij deze modellen geactiveerd door druk (resistief) in plaats van aanraking (capacitief). Daardoor reageren ze minder goed bij de bediening. In de hogere prijsklassen zijn wel voldoende Android apparaten te vinden die zich prima kunnen meten met de iPad.

Net als bij de iPad zijn Android tablets in verschillende formaten te koop. U heeft alleen wel meer keuze: van 5 tot 11 inch en alles daartussen. Een groot voordeel ten opzichte van de iPad is dat bij veel Android tablets het geheugen uitgebreid kan worden met een geheugenkaartje. Handig als u bijvoorbeeld graag veel foto’s en video’s maakt.

Kiezen

Wat betreft het aantal beschikbare apps ontlopen de iPad en Android tablets elkaar amper. U heeft in beide gevallen de keuze uit meer dan een miljoen apps in allerlei categorieën. Als  een bepaalde app niet beschikbaar is voor een systeem, is een alternatief snel gevonden.

Voor de iPad zijn wel meer externe apparaten -zoals docking stations, luidsprekers en gadgets- te koop. Ook werkt een iPad perfect samen met andere Apple apparatuur. Android tablets zijn daarentegen weer wat goedkoper en hebben vaak meer aansluitmogelijkheden: zoals een HDMI-poort voor video en een geheugenkaartlezer.

Als u weinig meer wilt doen met uw tablet dan wat mailen, surfen en boeken lezen, dan is een goedkoop Android tablet met 16 GB aan geheugen vaak voldoende. Wilt u het uiterste halen uit uw tablet op het gebied van beeld, geluid en apps? Dan ontlopen de iPad en duurdere Android tablets elkaar maar weinig in kwaliteit. Een geheugengrootte van 32 of 64 GB is wel aan te raden.

Als u uw tablet regelmatig mee wilt nemen onderweg, dan is een mini-tablet met een schermgrootte van 7 a 8 inch een goede optie. Kies een beeldresolutie van minimaal 1024 x 768 en let eventueel op de mogelijkheid voor een 4G simkaart als u ook zonder Wi-Fi wilt internetten. De meest populaire tabletmaat voor thuisgebruik, zoals het bekijken van video’s en spelen van games, is 10 inch.

Windows tablets

Windows is al decennialang koploper waar het gaat om gebruik op de pc. Maar bij de tablets miste Microsoft de boot. Dat had onder andere te maken met de Windows-versie voor mobiele apparaten, die zich niet kon meten met iOS en Android. Ook was het aantal beschikbare apps en tablets voor Windows erg beperkt.
Met het in 2015 uitgebrachte Windows 10 wil Microsoft een nieuwe poging wagen op de tabletmarkt. Windows 10 voor mobiles is, in tegenstelling tot zijn voorgangers, wel speciaal ontworpen voor tablets en werkt bovendien goed samen met de pc-versie. Daarnaast is er gereedschap voor apps-makers beschikbaar waarmee een app snel geschikt kan worden gemaakt voor Windows 10. Daarmee hoopt Microsoft het aantal beschikbare apps snel uit te breiden.

Op het moment van schrijven zijn er nog weinig tablets te koop die met Windows 10 kunnen werken. Maar de verwachting is dat er snel meer keuze zal komen...

8 Comments

Door Jacobine Baltes (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 09:08

Wat is de prijs van de Windows 10?

Door Jan (niet gecontroleerd) op do, 21-1-2016 - 12:26

Er zijn nog wel meer dingen waar je op mag letten.
Bv waar zit de antenne, als ik mijn tablet, een Samsung vasthoud op zoals de mevrouw op de foto, toch redelijk gebruikelijk als je rechtshandig bent, valt het Wifi signaal regelmatig weg. Lastig omdat niet alle apps van de schermrotatie gebruik willen maken.

Een ander aandachtspunt is de geheugenkaart. Je kunt wel de mogelijkheid hebben om een geheugenkaart bij te plaatsen maar als de software in mijn Samsungtablet niet toestaat dat de apps verplaatst kunnen worden, of gebruik kunnen maken, van de geheugenuitbreiding heb je niet veel meer dan een interne USBstick waar je handmatig wat bestanden naar toe kunt verplaatsten. Een probleempje wat met een software update wel zou zijn op te lossen.

En dat is meteen het volgende aandachtspunt. Hoe zit het met de updates. Vooral als die de veiligheid betreffen. Ook dat staat Samsung nu niet direct bekend om zijn snelle reacties.

Door Peter Hartog (niet gecontroleerd) op zo, 3-1-2016 - 17:53

Onder het 'kopje' Kiezen adviseert u een 4G simkaart te kopen als u onderweg wilt internetten zònder WiFi. Zit de internet ontvangst dan in het 4G simkaartje i.p.v. een Dongel?

Door J.Immerzeel (niet gecontroleerd) op do, 17-12-2015 - 16:46

Hoe krijg ik de Samsung multiroom app op mijn Samsung smartphone,de Ativ S met Windows als besturingssysteem, tot nu toe mislukken alle pogingen, en Samsung geeft geen antwoord op mailtjes die stuur, terwijl ze hier wel veel reclame voor maken, hoe makkelijk het wel niet is om met hun app op jouw smartphone alles te kunnen bedienen.

Door Anduril (niet gecontroleerd) op vr, 11-12-2015 - 13:58

Gaan we nu allemaal opgeven wat we hebben? Dat wordt een lange, maar oninteressante lijst!

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 19:25

Ik heb nog een iPad 3 en die werkt nog prima alleen kan je minder App's kopen omdat die vaak te groot zijn, niet dat mijn geheugen vol zit maar je kan maar een App die niet groter is dan 50mb downloaden en dat is jammer want op deze manier wordt je gedwongen om een nieuwe te kopen. Daar die van mij nog goed is doe ik het er nog mee.

Door S van Beers (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 16:38

Nadeel van de iPad is dat je je bijlage van de mail niet kunt downloaden .de volgen de dag ben je alles kwijt.
Is blijk baar niet op te lossen

Door Jac Naus (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 10:42

Ik heb een Samsung TAB-S een geweldige tablet,mooi voor presentayie van foto´s en makkelijk in omgang in ben er hardstikke tevreden mee