PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Welkom in de cloud

Bestanden en foto’s niet opslaan op de eigen computer, laptop of tablet, maar op internet. Het is een van de veelgebruikte toepassingen van de cloud. Handig?

De cloud (Engels voor wolk) staat voor cloud computing. Het houdt in dat je werkt met bestanden en programma’s op internet in plaats van op de eigen computer. De pc, tablet of smartphone functioneert dan grotendeels als doorgeefluik van gegevens, terwijl de computer van de cloud-aanbieder online het meeste werk opknapt. Het online werken met apps en programma’s, zoals Office 365, is een populaire toepassing van de cloud. Een andere toepassing is het opslaan van (en het werken met) allerlei soorten bestanden via internet. Dit wordt file hosting service of bestandshosting service genoemd. Voorbeelden zijn OneDrive van Microsoft en iCloud van Apple.

Voordelen cloud

Het lijkt misschien omslachtig om bestanden op internet op te slaan terwijl de eigen computer een prima harde schijf heeft om onder andere foto’s, muziek en teksten op te bewaren. Toch biedt de cloud een aantal voordelen. Om te beginnen is het verstandig om belangrijke bestanden op een andere plek dan op de eigen computer te bewaren. Bij problemen en calamiteiten – zoals brand of diefstal van de computer – is er dan altijd nog een back-up van de bestanden. Een ander groot voordeel is dat je bestanden altijd en overal kunt bereiken. Bijvoorbeeld vanaf een andere computer, een tablet of smartphone. Zo heb je op kantoor of op vakantie toegang tot bestanden die eerder thuis in de cloud zijn opgeslagen. Het hoeft dan niet alleen bij openen en bekijken te blijven. Bij een aantal file hosters zijn programma’s beschikbaar voor het online ‘klussen’ met bestanden, zoals tekstverwerken, foto’s aanpassen of agenda’s bijhouden. Ook handig: er wordt automatisch voor gezorgd dat bestanden die zijn opgeslagen in de cloud en de versies daarvan op de apparaten thuis, worden bijgewerkt naar de meest recente versie. Dit heet synchroniseren. Op tablets en smartphones gebeurt dit synchroniseren vaak al automatisch met onder andere foto- en muziek­bestanden en contacten.

Nadelen

Het opslaan, openen en downloaden van bestanden in de cloud verloopt redelijk snel als je gebruikmaakt van breedbandinternet (internetten via een snoer). Bij draadloos internet (wifi) moet je, zeker als het om grote bestanden gaat, meer geduld hebben. Let vooral op bij een 3G of 4G verbinding; het dataverbruik kan dan onaangenaam hoog uitpakken. Een harde schijf thuis om gegevens op te slaan is altijd sneller. De online opslagruimte die je gratis in de cloud krijgt, is beperkt (zie kader: Aanbieders van cloud opslagruimte). Voor meer ruimte betaal je een maandelijks bedrag. Een ‘losse’ externe harde schijf van 1 TB (ofwel 1000 GB) om zelf gegevens op te slaan, kost zo’n €70. Voor dit bedrag kun je ongeveer zeven maanden online gegevens in de cloud opslaan. Het gevaar van hackers – en daardoor: bedreiging van de privacy – kan een ander nadeel zijn van bestanden opslaan in de cloud. Bestanden die thuis zijn opgeslagen op een harde schijf, zijn in principe beter beveiligd tegen digitale inbrekers.

Aan de slag ermee

Werken met bestanden in de cloud, bijvoorbeeld via OneDrive van Micro­soft, is niet ingewikkeld. In Windows 10 is OneDrive standaard onderdeel van Verkenner. Wie OneDrive voor het eerst gaat gebruiken, klikt in Verkenner op OneDrive. Geef het e-mailadres op van je Microsoft-account en klik op Aanmelden. Vul het bijbehorende wachtwoord in en ga verder. Klik op Volgende. Kies eventueel de mappen waarvan je de inhoud in de online ruimte wilt zetten en klik daarna op Volgende. Klik op Mijn OneDrive-map openen. OneDrive is nu klaar voor gebruik. Aan de slag met de cloud? Rechtsklik op OneDrive en kies Nieuw > Map. Geef de map een naam, bijvoorbeeld Foto’s. Open nu een map op de harde schijf. Sleep het bestand dat je online wilt plaatsen naar de nieuwe map in OneDrive. Als er een vinkje bij het bestand staat, is het online geplaatst. Je kunt nu het bestand ook openen vanaf een tablet of smartphone. Download en installeer daartoe de app Microsoft OneDrive vanuit de app store. Open de app en meld je aan met het e-mailadres en wachtwoord dat je voor OneDrive gebruikt op de pc. Geef eventueel op of je bestandswijzigingen online wilt bijhouden. Je ziet nu een aantal standaard online mappen en de nieuwe eigen map. Open de nieuwe map en daar staat het bestand dat je online hebt gezet.

Aanbieders van cloud opslagruimte

  • Dropbox (www.dropbox.com). Gratis ruimte: 2 GB (tot 18 GB als je nieuwe leden levert). Meer ruimte nodig? Betaald (1 TB): €9,99 per maand. Extra’s: integratie met Office 365.
  • Google Drive van Google (https://drive.google.com). Gratis: 15 GB. Betaald (variërend van 100 GB tot 30 TB): per 1 TB €9,99 per maand. Extra’s: Google Docs apps voor het bewerken van documenten.
  • iCloud van Apple (www.icloud.com). Gratis: 5 GB. Betaald (van 50 GB tot1 TB): per 1 TB €9,99 per maand. Extra’s: automatische synchronisatie van bestanden zoals foto’s en muziek van alle Apple-apparaten van de klant.
  • OneDrive van Microsoft (https://onedrive.live.com). Gratis: 5 GB. Betaald: tot 1 TB voor €7 per maand. Extra’s: inloggen met een bestaand Microsoft-account en direct online documenten bewerken met Office 365.

Deze clouddiensten werken met Windows, Mac, iOS, Android en internetbrowsers. Alleen iCloud werkt niet met Android.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Bernadette van ... (niet gecontroleerd) op wo, 16-11-2016 - 02:44

En wat denken jullie van STACK van Trans iT? Nederland's bedrijf en Nederlandse servers met opslag in nederland. 'Kosten: including riven domein Voor 1 Tb is € 25,- per jaar!!!

Door Cora Mulder (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 22:12

Weest u ervan overtuigd dat al uw reacties gelezen worden. Ik lees zelf op diverse fora alle tips en doe daar mijn voordeel mee bij het lesgeven aan "ouderen aan de computer".
Heb ik zelf wat te melden dan doe ik dat natuurlijk ook. Zo helpen we elkaar.

Door Cora Mulder (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 22:06

Bent u altijd zo negatief ingesteld? Be positive...allways!

Door A. Wit op vr, 21-10-2016 - 13:39

@G Moeskops - Daarom ook altijd back-ups op verschillende schijven maken... Of in de cloud.

Door A. Wit op vr, 21-10-2016 - 13:36

@Hans - Bedankt voor de aanvulling. Het is door de maximale grootte van een artikel nodig het aantal genoemde clouddiensten beperkt te houden tot de bekendste. Maar aanvullingen via de reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Door G Moeskops op wo, 28-9-2016 - 20:16

Een eigen extra harde schijf is leuk, totdat die schijf de geest geeft.

Door Hans (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 12:45

Wat heet het voor zin als je een positieve reactie instuurt om de objectiviteit te bevorderen en NOOIT een ractie geplaatst wordt?

Door Dutch1 (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 20:03

Bij Yandex krijg je veel meer.
En ik kan er nog wel enkele noemen
Er zijn n.l. ook andere merken dan Windows en Appla.
dutch1

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 15:52

CORRECTIE/AANVULLING:

U vergeet wel heel belangrijke en zelfs de allerbeste (veiligste) cloud opslagdiensten. Ik noem u Liveschijf.nl waar je voor 75 euro per jaar onbeperkte online opslag krijgt, razendsnelle uploads en downloads door special technieken, superveilig op Noorse servers. Een scala aan online apps met alle mogelijkheden om documenten, foto’s etc. online te bekijken, downloaden etc. Ook is een archieffunctie beschikbaar wat ideaal is. Ook JottaCloud zelf is aparte dienst. Dus cloud opslag is veel goedkoper dan elk jaar een forse harde schijf kopen als je b.v. veel meer data opslag hebt.

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 15:49

U vergeet wel heele belangrijke en zelfs de allerbeste (veiligste) cloud opslagdiensten. Ik noem u Liveschijf.nl waar je voor 75 euro per jaar onbeperkte online opslag krijgt, razendsnelle uploads en downloads door special technieken, superveilig op Noorse servers. Ook JottaCloud zelf is aparte dienst. Dus cloud opslag is veel goedkoper dan elk jaar een forse harde schijf kopen als je b.v. veel meer data opslag hebt.