Zichtbaar BSN op identiteitsbewijzen maakt plaats voor QR-code

Vanaf 2 augustus 2021 zullen paspoorten en identiteitskaarten geen burgerservicenummer (BSN) meer bevatten. Dit burgerservicenummer wordt namelijk vervangen door een QR-code die identiteitsfraude moet voorkomen. Dit meldt staatssecretaris Raymon Knops (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het BSN, dat aanvankelijk bedoeld is voor communicatie tussen de overheid en de burger, wordt voor veel mensen zichtbaar als er een kopie van het identiteitsdocument wordt gemaakt. Slechts enkele organisaties, zoals levensverzekeraars, mogen zo'n kopie maken. Ondanks maatregelen door de overheid om misbruik van persoonsgegevens te voorkomen, komt het steeds vaker voor dat mensen slachtoffer zijn van privacyinbreuk.  Om de toename van identiteitsfraude een halt toe te roepen, adviseert de overheid dan ook om het burgerservicenummer weg te lakken bij het maken van een kopie. 

Geen problemen

Vanaf augustus 2021 wordt de QR-code aan de achterkant van de identiteitskaart en de plastic identiteitspagina van het paspoort toegevoegd. ''De wens van het kabinet om het BSN te vervangen door een QR-code brengt geen problemen met zich, zo is gebleken uit een onderzoek van de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens,'' aldus Knops. Om het gemakkelijk controleren of raadplegen van het BSN te waarborgen, blijft het nummer wel zichtbaar op de achterkant van beide identificatiebewijzen. Volgens Knops is dit ook de reden dat de QR-code niet verder wordt beveiligd.'' Om de QR-code te kunnen scannen, moet iemand het document in handen hebben'', schrijft Knops. ''Omdat daarop ook het BSN zelf vermeld staat, is het niet zinvol om te verhinderen dat de QR-code uitgelezen kan worden.

Bronnen: Nu.nl, Rijksoverheid