Maak je eigen alcoholvrije cocktail

Virgin drinks: 0.0 proosten doe je zo

Getty Images

Sinds een paar jaar kijkt niemand meer gek op als je een alcoholvrij biertje bestelt. En ook alcoholvrije wijnen en cocktails worden meer en meer normaal. Dat is mooi voor iedereen die minder alcohol wil drinken en niet altijd met een glas water of cola wil zitten. Doe er je voordeel mee en geniet deze zomer ook van virgin drinks.

Waarom alcoholvrij?

Alcoholvrij is gezond en hip. Het advies van de Gezondheidsraad is om liever geen alcohol te drinken en - als je het doet - maximaal 1 glas per dag. Dus het is maar goed dat tegenwoordig elk gerenommeerd biermerk een of meer alcoholvrije varianten in de schappen heeft staan. En in navolging van die alcoholvrije biertrend zijn er steeds meer alcoholvrije wijnen te koop. Ook zie je vaker andere wat ‘pittigere’ non-alcoholische dranken zoals gemberbier, vlierbloesemwijn en kombucha. En helemaal lekker is de trend om cocktails alcoholvrij te maken: de keuze uit zogenoemde mocktails of virgin cocktails is groot. Dat is echt zomers genieten.

De 4 ingrediënten van een virgin cocktail

Cocktails zijn feestelijk drankjes die meestal een aantal verschillende ingrediënten bevatten. Doe dat dus ook bij de virgin varianten. Je maakt ze met vier ingrediënten. De bereiding is simpel: doe nummer 1 en 2 bij elkaar, samen met wat ijsklontjes. Schud dit samen in een cocktailshaker (of gewoon in een pot met deksel). Deze basis doe je in een glas en tenslotte voeg je ingrediënt 3 en 4 toe.

Ingrediënt 1: Sap of siroop

In plaats van de alcohol neem je een scheut sap als basis voor de virgin cocktail. Sap van sinaasappel, citroen, limoen geven veel frisheid en smaak. Maar denk ook aan appel-, granaatappel-, ananas- of perziksap. Ook groentesappen kunnen een prima basis zijn: tomatensap, wortelsap of bietensap bijvoorbeeld. Of neem een scheutje limonadesiroop als basis. Erg lekker en fris zijn vlierbloesemsiroop of zwarte bessensiroop.

Ingrediënt 2: Pit

Voeg iets pittigs of iets met veel smaak toe om het ‘gemis’ aan alcohol op te vangen. Bijvoorbeeld schijfjes of geraspte gember, een paar ringetjes rode peper, wat jeneverbessen, een paar takjes munt. Denk ook eens aan een scheutje rozenwater, gembersiroop, balsamicoazijn of een paar druppels tabasco.

Ingrediënt 3: Bruis

Bubbels zijn feestelijk, dus voeg deze toe. Dat kan gewoon bruisend mineraalwater zijn, maar ook tonic, sprite of gemberbier lenen zich heel goed voor het maken van een mocktail. Wat luxer zijn de Italiaanse alcoholvrije kruidendrankjes zoals Crodino of neem een van de mousserende alcoholvrije witte wijnen. Gebruik je liever geen suiker, neem dan de suikervrije varianten. Puur en bruisend mineraalwater is altijd suikervrij natuurlijk.

Ingrediënt 4: Versier!

Maak het helemaal af met een leuke toevoeging zoals een schijfje sinaasappel, een partje limoen, enkele bessen (aan een takje) of aardbeien, wat geschaafde komkommer- of wortellinten. En natuurlijk serveren in een mooi glas, met een cocktailstamper en eventueel een (papieren) rietje.

Lekkere virgin cocktails om zelf te maken

Virgin Gin tonic: 20 ml limoensap, enkele jeneverbessen, 100 ml (suikervrije)tonic en slierten geschaafde komkommer
Virgin Hugo: 20 ml vlierbloesemsiroop, 50 ml alcoholvrije witte wijn, 50 ml bruisend mineraalwater en partjes limoen
Virgin Bellini: een gepureerde en gezeefde wilde perzik, wat geschaafde gemberwortel, 100 ml mousserende alcoholvrije witte wijn, granaatappelpitjes
Virgin Bloody Mary (zonder koolzuur): 20 ml limoensap, 3 druppels Worcestershiresaus en 3 druppels tabasco, 150 ml tomatensap, stengel bleekselderij
Gember mojito: 50 ml meloensap, geraspte limoenschil, 100 ml gemberbier, muntblaadjes en stukjes komkommer
Virgin pina colada: 50 ml ananassap, 50 ml kokosmelk, 100 ml bruisend kokoswater, schijf ananas
Gember-Kombucha-longdrink: 20 ml gembersiroop, schijfjes gember, 100 ml kombucha, 50 ml mineraalwater, takje munt

Nog meer ideeën om alcoholvrij te proosten

  • Water, al dan niet bruisend met munt, komkommer, gember.
  • Bruisend water met granaatappelpitjes staat extra feestelijk doordat de pitjes 'dansen' op de koolzuurbelletjes.
  • Waterkefir. Deze gefermenteerde frisdrank bruist een beetje, heeft een friszure smaak en kun je zelf maken met kefirkorrels (te koop op internetsites).
  • Alcoholvrije wijn: deze is er in rood, rosé en wit. En er zijn ook varianten met bubbels te koop. Vind je ze te zoet? Vul dan aan met wat mineraalwater.
Auteur