Waarom is gewone thee wel gezond, maar rooibosthee niet?

Getty Images

Het Voedingscentrum adviseert elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Rooibosthee wordt niet genoemd. Waarom is groene en zwarte thee drinken wel gezond? En rooibosthee niet?

A. Vuijst

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Zwarte thee en groene thee zijn bevorderlijk voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze soorten thee zijn afkomstig van de 'theeplant' Camellia sinensis.

Gezondheidsvoordelen thee

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van groene of zwarte thee de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Met drie koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in verschillende smaken (citroen, vruchten, earl grey etc.), op de verpakking kun je lezen of er echt thee inzit.

Ook witte thee en oolong thee zijn afkomstig van de theeplant. Het is aannemelijk dat ze dezelfde gezondheidseffecten bieden, maar dit is niet onderzocht.

Kruidenthee is geen echte thee

Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee omdat het niet afkomstig is van de theeplant. Het is een aftreksel van planten of vruchten, of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren.

Drink gerust een kop rooibosthee als je dit lekker vindt. Het helpt om voldoende vocht binnen te krijgen en bevat geen calorieën.

Sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee of sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Drink deze theeën daarom niet te veel en niet te vaak.

Wissel af met water

Wissel thee sowieso af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk. In (kruiden)thee kunnen namelijk plantengifstoffen zitten door vervuiling tijdens het oogsten. Als je gevarieerd drinkt, is de kans klein dat je grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.