Zit er in alle soorten thee fluoride? En kan dat kwaad?

Getty Images

Zit er in alle soorten thee fluoride? En kan dat kwaad?

Josine

Fluoride is een spoorelement dat van nature in bijna alle voedingsmiddelen zit, en vooral in groene en zwarte thee en in zeevis dat gegeten wordt met graatjes en al (bijvoorbeeld sardines). In thee zit veel fluoride, omdat de theeplant fluoride opslaat in zijn blaadjes. In alle zwarte en groene theesoorten zit dus fluoride. Kruidenthee, zoals rooibosthee en kamillethee, is niet afkomstig van de theeplant maar wordt getrokken uit kruiden. Daarom zit hierin heel weinig fluoride.

In pure vorm is fluor een giftig gas. Maar in voeding is fluor altijd aan een andere stof gebonden, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride heb je nodig voor een goede bescherming tegen tandbederf.

Zwarte en groene thee zijn dranken die in de Schijf van Vijf staan. Volwassenen krijgen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Het drinken van thee verkleint namelijk de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk.

In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tabletten of tandpasta met fluoride te gebruiken. Alleen bij overmatig gebruik door fluoridetabletten kan fluoride schadelijk zijn. Nieren, botten, zenuwen en spieren kunnen dan worden aangetast.

Lees hier meer over fluoride.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.