Zo (on)gezond is bubble tea

En wat is bubble tea eigenlijk?

bubble-tea
Getty Images

De 'bubble bars' duiken ineens overal op met hun bubble tea. Maar wat is het eigenlijk? En is het behalve superhip ook supergezond?

Wat is bubble tea?

Bubble tea lijkt nieuw, maar werd al ruim 40 jaar geleden bedacht in Taiwan. De laatste jaren is het drankje ook hier razend populair. Bubble tea is een mix van koude of warme thee, (gecondenseerde) melk, vruchtensiroop en kleine tapiocaballetjes. Deze balletjes bestaan uit zetmeel uit de cassave, een wortelknol met een wat nootachtige smaak. Door de balletjes te koken in suikerwater, krijgen ze een taaie, gelatineachtige structuur. Als het suikerwater een kleurtje en smaakje heeft, krijgen de balletjes deze kleur en smaak ook. Zo ontstaan de meest uiteenlopende kleuren en smaken. Een beetje zoals gummibeertjes. Niet altijd zijn de balletjes van tapioca, soms is er ook gelatine of aloë vera gebruikt. Klinkt misschien gek maar als de bolletjes van gelatine zijn, is de bubble tea dus geen vegetarisch product want gelatine is een bindmiddel dat gemaakt wordt uit botten en kraakbeen van zoogdieren.

De basis

Oorspronkelijk is de basis van bubble tea: thee met melk. Maar inmiddels zie je ook bubble tea zonder thee, maar van koffie of limonade. Bubble verwijst naar het bubbelende schuim, wat ontstaat als je het drankje schudt. In Zuidoost-Azië, waar het drankje al jaren populair is onder jongeren, noemen ze het ook wel 'boba'. Deze naam verwijst niet naar de bubbels, maar naar de balletjes.

Hoe smaakt bubble tea?

Eigenlijk smaakt bubble tea naar alles behalve thee. Het is een zoete drank, die in (ijs)koude versie heel verfrissend kan zijn bij zomerse temperaturen. De melk geeft het een romige smaak. Via het extra wijde rietje moet je de balletjes opzuigen en dan is het de bedoeling dat je op de balletjes kauwt, waarbij deze kapot knappen in je mond en een explosie van zoet teweegbrengen.

Hoe gezond is bubble tea?

Tapiocaballetjes bestaan uit koolhydraten. En helaas niet in de langzame vorm die je in volkoren granen aantreft. Gelatine en aloë vera bevatten van nature nauwelijks koolhydraten, maar ook deze balletjes worden sterk gezoet met suiker. Daarnaast bevat het drankje nog allerlei smaakmakers, zoals vruchtensiroop en zoetstoffen. Eén glas bubble tea levert daardoor tweeënhalf keer zoveel calorieën als een glas cola en bijna 50 procent meer suiker. Een gezonde versie kun je eenvoudig zelf maken door de siroop en tapiocaballetjes niet toe te voegen. Zo’n drank kennen we al veel langer, dat heet gewoon thee.

Auteur