
Energiebedrijven hebben de variabele tarieven de afgelopen jaren regelmatig verhoogd op een manier die volgens de Stichting Eerlijke Handelspraktijken tegen de wet is. De Stichting heeft daarom de grote energieleveranciers gedagvaard. Bijna 75.000 consumenten hebben zich bij deze massaclaim aangesloten. Consumenten kunnen zich nog steeds aansluiten.
Een consument die na 1 april 2017 een variabel energiecontract of modelcontract heeft (gehad) bij een grote energieleverancier heeft te veel voor de energie betaald. Het gaat om de leveranciers Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Budget Thuis en Energiedirect. Deze energieleveranciers zijn in de fout gegaan met een regel in hun algemene voorwaarden over de eenzijdige prijswijziging. Deze regel is geïntroduceerd op 1 april 2017.
Energieleveranciers zijn verplicht de klant vooraf goed en duidelijk informeren over een tariefswijziging, zodat de consument begrijpt wat de financiële gevolgen van de prijswijziging zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over het moment, de reden of de manier waarop de energieleverancier de prijzen mag verhogen. Deze informatie moet de energieleverancier geven voordat het contract wordt gesloten. Dat hebben ze niet gedaan, aldus de Stichting Eerlijke Handelspraktijken.
Eerdere rechtszaak
In een eerdere rechtszaak van een consument tegen Vattenfall hebben de rechtbank en het gerechtshof van Amsterdam geoordeeld dat de voorwaarden over prijswijziging niet duidelijk waren voor consumenten. Dat betekent dat alle prijswijzigingen ongeldig zijn en dat de energieleverancier het teveel betaalde moet terugbetalen.
De Stichting Eerlijke Handelspraktijken wil nu dat Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Budget Thuis en Energiedirect het te veel betaalde geld terugbetalen aan hun klanten. De Stichting heeft hiertoe deze energieleveranciers gedagvaard en heeft voor deze zaak twee gespecialiseerde advocatenkantoren ingeschakeld.
Deelnemen
Consumenten die een variabel contract hebben of hebben gehad kunnen zich aanmelden via de site www.eerlijkeenergieprijzen.nl
Deelname is gratis want de zaak wordt gevoerd op basis van 'no cure no pay'. Dat betekent dat de advocaten alleen betaald worden als er resultaat wordt betaald. In dat geval krijgen de Stichting en de advocaten maximaal 25 procent van de financiële compensatie. De rest wordt verdeeld onder de deelnemers. De exacte hoogte van de compensatie van een deelnemer hangt af van de energietarieven, verbruik en looptijd van het variabele energiecontract. Het gaat dan om honderden, misschien duizenden euro's per deelnemer.