De erfenis gaat op aan rente, wat nu?

Vraag van de week

Getty Images

Ik heb van mijn man het vruchtgebruik over de erfenis geërfd die hij aan zijn kinderen heeft nagelaten. Ik hoorde dat de waarde van die erfenis met 6 procent rente per jaar toeneemt. Als dat zo is blijft er voor mijn eigen kinderen geen erfenis over.

Gelukkig voor uw erfgenamen is wat u gehoord hebt maar gedeeltelijk waar. Volgens de wet mag de langstlevende partner na het overlijden van de echtgenoot of geregistreerd partner over alles blijven beschikken wat er tijdens het huwelijk is opgebouwd. Is er geen testament, dan is er geen rente over de nalatenschap verschuldigd, zolang de wettelijke rente onder de zes procent blijft. Stijgt de wettelijke rente boven de 6 procent zoals in 1990-1993 het geval was, dan is er een rente verschuldigd door de langstlevende partner van het verschil tussen de wettelijke rente en 6 procent. Die rente hoeft pas te worden betaald als de erfenis vrijvalt; oftewel na het overlijden van de langstlevende.

Had de overleden partner een testament, dan kan hij daarin het zelfde hebben afgesproken zoals in de wet staat, namelijk geen rente en dus alleen een rente als de wettelijke rente meer is dan 6 procent zoals in 1990-1993 het geval was. Die rente hoeft pas te worden betaald als de erfenis vrijvalt, na het overlijden van de langstlevende van 6 procent.

Ontvangt de langstlevende partner de erfenis in vruchtgebruik, zoals bij u het geval is, dan wordt de waarde van de erfenis van de kinderen vastgesteld ten tijde van het overlijden en zolang de langstlevende leeft blijft dit bedrag gelijk. De kinderen erven in dat geval de bloot eigendom van de nalatenschap. Na overlijden van de langstlevende wast het bloot eigendom van de kinderen aan tot vol eigendom. Zij krijgen  dan de waarde die hun erfdeel had ten tijde van de eerst overleden ouder.

Heeft de opsteller van het testament een rente afgesproken, dan wordt deze jaarlijks als enkelvoudige rente (alleen over de hoofdsom, dus niet rente op rente) opgeteld bij de waarde van de erfenis. Pas als de langstlevende overlijdt, speelt wordt deze rente samen met hert erfdeel van de eerst overleden ouder uitgekeerd. Door de jaarlijkse bijtelling is de waarde van de nalatenschap van de kinderen toegenomen. Zijn de kinderen van uw man ook uw kinderen, dan heeft dat tot gevolg dat uw nalatenschap door de rente lager is geworden en er minder erfbelasting verschuldigd is (bij gelijkblijvend vermogen). Zijn de kinderen van uw man niet uw kinderen, dan kan dit juist in het nadeel van uw kinderen uitpakken omdat de vorering van de kinderen van meneer ook recht op de rente hebben. In het ergste geval blijft er zelfs een schuld over die uw kinderen (als ze niet beneficiair aanvaard hebben) uit hun eigen middelen moeten voldoen.

Is er in het testament een rente afgesproken of juist niet, dan heeft de langstlevende acht maanden de tijd om dit (notarieel) te veranderen. U hoeft met het vruchtgebruik van de erfenis van uw man dus niets te vrezen; uw eigen kinderen erven van u wat resteert na het uitkeren van de erfdelen van hun vader zonder rente.