Dochter 40+, toch gebruik maken van grote schenkingsvrijstelling eigen woning

Getty Images

Mijn dochter gaat samen met haar vriend een huis kopen en ik zou haar graag het grote vrijgestelde bedrag van afgerond €100.000 willen schenken, maar zij is twee maanden geleden 40 jaar geworden. Haar vriend, waar zij mee samenwoont, is een paar jaar jonger. Hoewel ik dit bedrag eigenlijk niet aan hem wil schenken vroeg ik mij af of dit nog mogelijkheden biedt?

De verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning geldt voor ontvangers in de leeftijd van 18 tot 40 jaar, waarbij geldt dat dit ook nog van toepassing is op iemand op zijn of haar 40e verjaardag. Deze vrijstelling geldt tegenwoordig niet alleen meer voor schenkingen aan kinderen, maar voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet (in het kort: als deze schenking gebruikt wordt voor de eigen woning of de financiering daarvan en hij/zij tussen 18 en 40 jaar is). Voor het jaar 2020 bedraagt de vrijstelling maximaal € 103.643.

Aangezien uw dochter ouder dan 40 is, zou u dit bedrag dus inderdaad aan haar vriend kunnen schenken. Ik begrijp echter goed dat u dat liever niet heeft.

Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid. U kunt namelijk wel aan uw dochter schenken terwijl zij zelf gebruik maakt van de schenkingsvrijstelling omdat haar vriend jonger is dan 40 jaar. Daarvoor is wel vereist dat zij voor de schenkbelasting partners zijn. Uw dochter en haar vriend moeten daarvoor meer dan twee jaar geleden een notariële samenlevingsovereenkomst hebben opgemaakt met wederzijdse zorgplicht en samenwonen of langer dan vijf jaar samenwonen.

Voor de fiscus geldt in die gevallen namelijk dat uw dochter van de schenkingsvrijstelling gebruik kan maken omdat haar vriend jonger is dan 40 jaar. Partners worden voor de schenkbelasting als één persoon gezien.

N.B. Let wel op dat de vriend van uw dochter niet zelf al een keer gebruik heeft gemaakt van deze vrijstelling.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur