Erfenis uitkeren?

Vraag van de week

Getty Images

De kinderen van mijn overleden man eisen zeven jaar na zijn overlijden hun erfenis op. Ik heb ze al meer dan 25 jaar niet gezien; moet ik hun erfdeel uitkeren?

Volgens het wettelijk erfrecht dat vanaf 2003 van kracht is, heeft de langstlevende partner het recht om als langstlevende vrij te mogen beschikken over alle goederen van de nalatenschap. De kinderen of erfgenamen houden hun erfdeel tegoed van de langstlevende echtgenoot. Hun erfdeel zal pas vrijvallen nadat de langstlevende partner is overleden.
 
Had uw echtgenoot een testament en wijkt hij in dit testament af van de wettelijke verdeling dan kan hij anders bepalen bepaald hebben, maar in de meeste testamenten wordt het recht van de langstlevende juist versterkt. Heeft uw man zijn kinderen in zijn testament de legitieme portie toegekend, dan moet hij daarbij expliciet noemen dat deze pas opeisbaar is na het overlijden van de langstlevende, want anders kunnen de legitimarissen toch hun erfdeel opeisen
 
Had uw man geen testament of zit zijn testament goed in elkaar, dan hoeft u zijn kinderen hun erfdeel niet uit te keren. Wel is het verstandig om hen te informeren over de waarde van hun erfdeel zodat ze na uw overlijden weten wat ze nog tegoed hebben, daarmee is voor u de kous af. Hebt u een executeur benoemd die uw nalatenschap moet gaan afwikkelen, zorg dan dat deze op de hoogte is van uw correspondentie met de kinderen van uw overleden man. Door goed geïnformeerd te zijn kan hij later problemen voorkomen.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.