Erft kind van mijn man van mij?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man heeft een kind uit een vorige relatie waar al jaren geen contact mee is. Erft dit kind nog van zijn vader en van mij? Zelf heb ik twee dochters met wie goed contact is, samen hebben we geen kinderen.

Een kind heeft altijd erfrecht in Nederland, ook als het al jaren buiten beeld is. Wel kunt u per testament het erfdeel van dit kind beperken door hem of te onterven of hem de legitieme portie toe te kennen. Onterft uw man zijn zoon, dan kan dit kind wel binnen vijf jaar na overlijden zijn legitieme portie opeisen, maar erfgenaam wordt hij niet en mag zich dus ook niet met de afwikkeling bemoeien. Hebt u een testament van voor 2003 waarin het kind onterft is, dan mag hij zich nog wel als erfgenaam gedragen, wilt u dit niet, dan is een nieuw testament met het nieuwe erfrecht noodzakelijk. Laat u per testament aan dit kind spullen na die wel waarde hebben, maar niet voor de zoon en weigert hij dit legaat, dan wordt de waarde in mindering gebracht op de legitieme portie.

De legitieme portie is de helft van wat het kind normaal zou hebben geërfd. Normaal is in dit geval, alles wat er aan waarde ten tijde van het overlijden was, plus alles wat bij leven aan kinderen geschonken is, plus alles wat de afgelopen vijf jaar aan derden (ook geode doelen) geschonken is. Willen de (andere) erfgenamen niet zolang wachten totdat ze duidelijkheid hebben over hun erfdeel, dan is het verstandig om de zoon na overlijden te vragen of hij berust in zijn onterving of dat hij zijn legitieme portie wil ontvangen.

De zoon van uw man zal nooit van u erven omdat het eenvoudigweg uw kind niet is. Uw man kan in zijn testament dus zijn zoon onterven of hem direct de legitieme portie toekennen al dan niet met een ‘waardeloos’ legaat. Verder kan hij uw dochters als erfgenaam benoemen en u dat laten erven wat zijn zoon niet toekomt.