Executeur benoemen

Vraag van de week

Getty Images

Mijn moeder heeft om problemen te voorkomen, mij tot executeur van haar nalatenschap benoemd. Dit heeft zij op een zelf geschreven briefje gedaan, is dit rechtsgeldig?

Zolang er geen problemen tussen de erfgenamen zijn, kan dit voldoende blijken om de andere erfgenamen te overtuigen van de wil van moeder. In de regel wordt u dan tot boedelgevolmachtigde benoemd in de Verklaring van erfrecht . Zijn er wel problemen of verwacht u die, dan heeft het codicil van uw moeder weinig rechtskracht. Sinds het nieuwe erfrecht van 2003 kan een executeur namelijk alleen nog maar per testament benoemd worden. Bent u per testament tot executeur benoemd, dan zullen de andere erfgenamen die benoeming moeten accepteren. Alleen wanneer de executeur er een potje van maakt, kunnen ze van de executeur af. Zij zullen dan bij de rechter moeten aantonen dat er gewichtige redenen zijn om de executeur uit zijn rol te laten ontslaan.

In het testament van moeder kan ze drie soorten executeurs benoemen: 1. de executeur die alleen de uitvaart mag regelen, 2. de executeur die in overleg en samenwerking met de andere erfgenamen de nalatenschap afwikkelt of 3. de turbo- of afwikkelingsbewind-executeur die zelfstandig de nalatenschap kan en mag afwikkelen. Ik raad overigens iedere executeur aan om vooral transparant met de andere erfgenamen te communiceren om problemen in de toekomst te vermijden.

Moeder kan met betrekking tot de benoeming van de executeur afwijken van de wettelijke beloning van deze executeur. De wettelijke beloning is 1 procent van de waarde van de nalatenschap. Vaak wordt in families de rol van  executeur om niet gedaan. Is moeder de executeur goed gezind, dan kan ze een legaat toekennen van een bedrag of een artikel. Zijn de erfgenamen bij een executie om niet de executeur goed gezind, dan kunnen ze de executeur de eerste keuze geven uit de items uit de nalatenschap of iets extra’s geven.
Het is dus verstandig om de executeur per testament te benoemen en af te spreken welke beloning de executeur voor zijn rol krijgt. Een zelfgeschreven briefje is in ieder geval niet afdoende.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.