Geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst?

Senior koppel
Getty Images

Mijn vriend heeft aangegeven niet te willen trouwen. Daarom kiezen we nu tussen het aangaan van een geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst. Zijn er eigenlijk grote verschillen tussen deze twee vormen?

Het antwoord op uw vraag is: Ja.

Ten onrechte worden beide samenlevingsvormen vaak door elkaar gehaald. Het geregistreerd partnerschap is in de wet geregeld en komt – op de naam na – eigenlijk vrijwel overeen met het huwelijk. Een samenlevingsovereenkomst (ook als dit notarieel is opgemaakt) is vooral een contract waarin de partners zelf hun afspraken vastleggen. Zonder alles te willen benoemen kennen we in het kort de volgende verschillen.

  • Omdat in de wet al van alles is geregeld met betrekking tot het geregistreerd partnerschap, hebben de geregistreerd partners automatisch een groot aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar; denk daarbij aan de onderhoudsplicht en alimentatieplicht. Bij een samenlevingsovereenkomst is er alleen van deze rechten en plichten sprake als deze zijn vastgelegd in de overeenkomst.  
  • Bij een geregistreerd partnerschap dat is/wordt aangegaan na 2018 geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen (voor 2018 gold dan gemeenschap van goederen), tenzij anders geregeld via partnerschapsvoorwaarden. Bij een samenlevingsovereenkomst is hier geen sprake van. Je kunt in de overeenkomst wel soortgelijke afspraken maken.
  • Bij een geregistreerd partnerschap staat u als zodanig vermeld in de registers van de burgerlijke stand. Bij een samenlevingsovereenkomst is dit niet het geval.
  • Zonder testament erven geregistreerd partners automatisch van elkaar (als er kinderen zijn erft de langstlevende geregistreerd partner samen met de kinderen en krijgt de langstlevende over alles de beschikking en krijgen de kinderen een niet-opeisbare vordering op de langstlevende partner). Als er geen testament is, erven samenlevers niet van elkaar. De erfgenamen zijn dan de wettelijke erfgenamen; bijvoorbeeld de kinderen, ouders of broers en zussen. Door het opnemen van een finaal verrekenbeding in de overeenkomst, kan voor de situatie van overlijden het een en ander geregeld worden met betrekking tot de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Verstandig is om ook een testament op te maken.

Er speelt uiteraard nog meer en ik zou u dan ook adviseren om u hierover eerst nog eens goed te laten informeren.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

 

mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur