Hoe leen ik 10.000 euro van mijn zoon?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Mijn zoon wil mij 10.000 euro lenen voor een nieuwe auto. Daar ben ik heel blij mee, maar ik wil het goed regelen. Kan dat onderhands met een brief of moet dat via een notaris. Hoe moet ik dat aanpakken?

We denken eigenlijk altijd dat ouders geld lenen aan hun kinderen. Dat is een logische gedachte, maar in de huidige maatschappij, waarin de kinderen soms snel carrière maken en meer verdienen dan hun ouders ooit deden, is het steeds vaker andersom.
Als je op internet zoekt naar leningen binnen familie, raak je al snel verstrikt in allerlei fiscale constructies.  Maar die spelen vooral een hoofdrol  voor  leningen voor de aankoop van een huis. Dan zijn er vaak aftrekmogelijkheden en speelt de hoogte van de rente een rol.


Maar voor een lening voor de aankoop van een auto,  is geen belastingaftrek mogelijk. U kunt gewoon met uw zoon een schriftelijke overeenkomst maken. Daarin moet uiteraard het bedrag van de lening staan en de termijnen waarin u het geld terug betaalt. De rente hoeft niet hoog te zijn en misschien wil uw zoon wel helemaal geen rente. Die krijgt hij op z’n spaarrekening ook niet….  U kunt nog meerdere bepalingen in deze onderhandse akte opnemen. Dat bij voortijdig overlijden de auto naar uw zoon gaat. Als u meer kinderen heeft, zal er dan ook geen kwestie zijn rond de eventuele nalatenschap.

Even nog over de rente die u wilt of moet betalen. Banken adviseren in elk geval de marktrente te rekenen, want anders zou de Belastingdienst de lening wel eens als een schenking kunnen zien, waardoor er schenkbelasting verschuldigd zou zijn.

Auteur