Kleinkind erft

Vraag van de week

Getty Images

Wij hebben een zoon die ook weer een kind heeft. We willen graag dat dit kleinkind een goede financiële toekomst heeft, hoe doen we dat?

Om te zorgen dat uw kleinkind een goede financiële toekomst heeft, kunt u nu al sparen voor hem en dan zo, dat het spaarsaldo pas vrijvalt als hij 18 jaar is. De meeste grootbanken hebben hiervoor speciale spaarrekeningen. Een alternatief is een spaarrekening op naam van het kleinkind en herroepelijke schenkingen doen aan het kleinkind. Blijkt het leuke, lieve kind nú, een doerak te zijn als puber, dan kunt u als grootouders altijd weer het geschonken bedrag terugvragen. De inmiddels ontvangen rente is dan wel een schenking die, als het boven de vrijstellingsgrens van € 2.129 (2017) uitkomt, belast is met schenkbelasting.

U kunt ook via uw testament het kleinkind bedenken. Dat kan bijvoorbeeld door een legaat toe te kennen. Veel grootouders kiezen dan voor een legaat ten grootte van de vrijstelling erfbelasting (€20.209 in 2017). Een groter legaat kan ook, maar dan betaalt een kleinkind 18 procent erfbelasting, terwijl een kind 10 procent erfbelasting betaalt. Wilt u uw kleinkind meer nalaten, houdt dan rekening met de legitieme portie van uw zoon, ofwel de helft van wat uw zoon zelf normaal zou hebben geërfd.

Omdat uw kleinkind nu nog niet volwassen is, is het zinvol om in uw testament ook het beheer over de nalatenschap van het kleinkind te regelen. De beheerder kan uw zoon zijn of een ander die u vertrouwt. Vanaf het moment dat het kleinkind volwassen is, (18 jaar) kan hij zelfstandig over uw nalatenschap beschikken. Vreest u dat het kleinkind uw geld over de balk smijt, stel dan in uw testament een beschermingsbewind in tot bijvoorbeeld 23 jaar. U kunt een uitzondering maken voor opleidingskosten of aankoop eigen woning.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.