Meer mensen onder bewind

Getty Images

Ieder jaar stijgt het aantal meerderjarigen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren. Eind 2016 stonden 326.100 meerderjarigen onder bewind, curatele of mentorschap.

Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Bewind, curatele of mentorschap zijn beschermingsmaatregelen die door de kantonrechter worden genomen. Dit doet de rechter bijvoorbeeld bij hoge schulden, psychische problemen of dementie. Vanwege de vergrijzing groeit het aantal mensen dat onder bewind staat. Een bewindvoerder kan een familielid zijn, maar ook een professional. De kantonrechter houdt hier toezicht op.

Levenstestament

Iemand die - mocht het zover komen - de beslissing over bewindvoering niet aan de kantonrechter wil overlaten, kan zelf een vertrouwenspersoon aanwijzen via een levenstestament. De vertrouwenspersoon behartigt iemands zaken als die persoon dat zelf niet meer kan. In een levenstestament kan iemand zijn of haar wensen op zowel financieel als niet-financieel gebied gedetailleerd vastleggen, variërend van de dagelijkse financiën tot de wensen voor de uitvaart. Een levenstestament wordt opgemaakt door de notaris.

Bron: Raad voor de Rechtspraak

Auteur