PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Meer mensen onder bewind

Ieder jaar stijgt het aantal meerderjarigen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren. Eind 2016 stonden 326.100 meerderjarigen onder bewind, curatele of mentorschap.

Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Bewind, curatele of mentorschap zijn beschermingsmaatregelen die door de kantonrechter worden genomen. Dit doet de rechter bijvoorbeeld bij hoge schulden, psychische problemen of dementie. Vanwege de vergrijzing groeit het aantal mensen dat onder bewind staat. Een bewindvoerder kan een familielid zijn, maar ook een professional. De kantonrechter houdt hier toezicht op.

Levenstestament

Iemand die - mocht het zover komen - de beslissing over bewindvoering niet aan de kantonrechter wil overlaten, kan zelf een vertrouwenspersoon aanwijzen via een levenstestament. De vertrouwenspersoon behartigt iemands zaken als die persoon dat zelf niet meer kan. In een levenstestament kan iemand zijn of haar wensen op zowel financieel als niet-financieel gebied gedetailleerd vastleggen, variërend van de dagelijkse financiën tot de wensen voor de uitvaart. Een levenstestament wordt opgemaakt door de notaris.

Bron: Raad voor de Rechtspraak