Schenken met uitsluiting

Vraag van de week

Getty Images

Ik wil mijn kinderen geld schenken, maar wil net als bij mijn erfenis zorgen dat de schenking bij mijn eigen kinderen blijft en niet naar hun partners gaat, kan dat?

Ja, u kunt net zoals in uw testament staat schenken met uitsluiting. U moet dan wel of zelf een akte opmaken, of de schenking via de notaris laten lopen. Welke vorm u ook kiest, in de akte regelt u dat de schenking exclusief tot het vermogen van uw kind gaat behoren en dat bij een mogelijke echtscheiding uw schenking niet gedeeld hoeft te worden met de aanstaande ex-echtgeno(o)t(e). Tenminste als uw schenking nog te traceren is. Gaat uw kind van uw schenking met het gezin op vakantie, dan gaat de uitsluiting door de vermenging van vermogens niet gemakkelijk meer op.

U kunt nog een stap verder gaan door de schenking ook geen deel te laten uitmaken van de erfenis, u maakt dan een zogenaamde tweetraps-schenking. Waarin u bepaalt dat uw zoon of dochter erover mag beschikken, maar dat na zijn/haar overlijden de schenking toevalt aan de tweede trap. Deze tweetrapsschenking moet u wel door de notaris laten opstellen. Met de tweetrapsschenking voorkomt u dat uw schenking toevalt aan de familie van de partner van uw kind als er bijvoorbeeld geen kinderen zijn en uw kind als eerste van de twee zou komen te overlijden.

Voor een onderhandse akte van schenking met uitsluiting kunt u de volgende tekst gebruiken:

Het geschonkene, alsmede de vruchten daarvan (en hetgeen voor de goederen in de plaats is gekomen of zal komen), zullen niet vallen in enige gemeenschap van goederen, waarin de betreffende erfgenaam ten tijde van mijn overlijden zal zijn gehuwd of mocht huwen, noch zal worden betrokken in enige verrekening bij ontbinding van de huwelijksgemeenschap.

Bron 
  • Proud to be Senior