Schenking inbrengen

Vraag van de week

Getty Images

Mijn vrouw en ik hebben een van onze kinderen € 100.000 geschonken voor zijn woning. Die schenking is bij de notaris vastgelegd met onder andere de bepaling dat de schenking niet is uitgesloten van inbreng. Nu mijn vrouw is overleden blijkt dat niet voldoende om de andere drie kinderen een gelijk deel van de erfenis te geven, kunt u uitleggen waarom?

Schenkingen hoeven sinds het nieuwe erfrecht van 2003 niet meer automatisch te worden ingebracht bij de nalatenschap. Dat betekent dat deze schenkingen - als u niets regelt  - geen rol spelen bij de verdeling van de erfenis. Schenken met inbreng is een goede manier de kinderen uiteindelijk allemaal een gelijk deel uit uw vermogen te laten verkrijgen. Als u wil dat de schenking moet worden ingebracht, dan moet dit in de akte van schenking of uw testament staan. Op die manier telt de gedane schenking mee bij de totale waarde van de nalatenschap van uw vrouw. Als dan na het overlijden van de langstlevende de erfenissen kunnen worden uitgekeerd, dan ontvangt het kind dat al geschonken heeft wat minder en de rest wat meer.

In de akte die de notaris van de schenking aan uw zoon heeft opgemaakt staat dat de schenking niet is uitgesloten van inbreng. Dat betekent dat als u er om ‘vraagt’ dat de schenking moet worden ingebracht. Dat vragen doet u niet persoonlijk, maar in het testament. In het testament van uw vrouw moet dus staan dat gedane schenkingen moeten worden ingebracht bij de nalatenschap. En daar zit het probleem; uw vrouw blijkt geen testament te hebben. Daarmee maakt de schenking ook geen deel uit van haar nalatenschap.

Omdat u en uw vrouw eigenlijk wilden dat de schenking wel zou worden ingebracht om alle kinderen een gelijk deel uit uw vermogen te laten ontvangen, kunt u zelf nog een testament laten maken. In dit testament kunt u voor de kinderen die niets hebben gekregen een legaat van ieder € 25.000 toe kennen. Een legaat is een schuld in de erfenis en die moeten de erfgenamen (uw kinderen) eerst uitkeren voordat zij zelf gaan erven. Zo komt alles toch nog goed.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.